Hardenberg

Project De verandering in beeld

Door de redactie

Op 24 september bracht wethouder ten Kate een bezoek aan Gramsbergen om het Panelenproject officieel af te ronden. Het panelenproject is gerealiseerd door ProGram in samenwerking met Stadsbelang, middenstandsvereniging EMM/MOG en het museum Infocentrum Vechtdal. Verder hebben Platform Gastvrij Hardenberg, de NAM, Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Hardenberg financieel bijgedragen. Ook werd geld binnengehaald door deelname aan de coöperatieweken van Rabobank Vaart & Vechtstreek.

Doel van de plaatsing van de panelen is om de herinnering aan het Gramsberger verleden levend houden, voor de huidige generatie en die na ons komt, aldus ProGram-voorzitter Ronald Belser. Maar ook laten de panelen aan toeristen de rijke historie van Gramsbergen zien. Hij dankte de subsidiegevers, uitvoerende bedrijven en vrijwilligers die aan de realisatie hebben bijgedragen.

Gramsbergen is een stadje met een rijke historie. Al in de prehistorie was er sprake van bewoning. In 1339 werd begonnen met de bouw van een kasteel. Van recentere jaartallen zijn stadsboerderijen, ambachtelijke bedrijven en fabrieken. Maar veel in het oog springende panden zijn in de loop der jaren verdwenen, zoals het kasteel, een notariskantoor met 26 vertrekken en de bestekfabriek, of hebben hun functie verloren zoals molens en de melkfabriek. Dat is nu te zien op de geplaatste informatiepanelen

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer