Hardenberg

PrO Hardenberg maakt de Vecht schoon

Door de redactie

Normaal gesproken worden er rond de Dag van de Duurzaamheid allerlei mooie activiteiten georganiseerd. Helaas gooit dit jaar een naar virus roet in het eten. Toch kunnen we ook nu samen op weg naar een duurzamere samenleving, uiteindelijk begint die bij onszelf. De jaarlijkse Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober maakt ons daar bewust van. Gelukkig waren er rond deze datum ook acties die wel door-gingen, omdat anderhalve meter afstand daarbij geen probleem was.

Zo gingen dertien leerlingen van de school PrO Hardenberg in kano's afval zoeken op de Vecht. Ze deden dit op donderdag 22 oktober 's middags vanaf natuuractiviteitencentrum De Koppel. Deze groep deed dit in het kader van het vak 'schoonmaak en groen'. Ook bij dit vak leren ze duurzaam en met zorg om te gaan met hun leefomgeving.

Kanoën is altijd leuk en spannend, zelfs als het weer wat minder is. Dat plezier goed samengaat met nut, bleek wel uit het doel van deze vaartocht. De leerlingen en docenten gingen afval opruimen, dat ronddrijft en zich ophoopt aan de oevers van de Vecht. Een heel goed doel, want plastic afval gaat met de rivier mee naar open water. Daar clustert het samen tot een giftige massa, bekend als de Plastic Soup. Vissen en vogels eten het plastic, maar raken het niet meer kwijt en verhongeren met een volle buik. En ook mensen krijgen via ons voedsel weer te maken met dat plastic. Goed dus dat de leerlingen hiertegen actie ondernamen.

Deze actie van PrO Hardenberg is tot stand gekomen in samenwerking met natuuractiviteitencentrum De Koppel en wordt mede mogelijk gemaakt door Total Outdoor (https://totaloutdoor.nl/). Zij stelden de kano's beschikbaar.