Hardenberg

Prijzen huizen Hardenberg naar recordhoogte van Nederland

Door de redactie

Zelfs na driekwart jaar coronacrisis blijft de huizenmarkt oververhit. De verkoopprijs van een gemiddeld huis klom eind 2020 naar 365.000 euro. Dat is 11,6 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM, die spreekt van een ongekend harde stijging. De prijzen zijn het hardst gestegen in Hardenberg en Zuthphen

In Hardenberg werden huizen ruim een vijfde duurder. Het past volgens de makelaars bij een trend dat meer en meer mensen vanuit de Randstad naar het oosten trekken. De Randstedelingen kochten in de oostelijke provincies vaak veel grotere huizen dan ze achterlieten. "Dit kan duiden op het toegenomen belang van woonoppervlakte in thuiswerk- en coronatijd", zegt de NVM.

Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11 procent. Daarmee stegen de prijzen ongekend hard. In dit 'coronajaar' zijn er 3,7 procent meer koopwoningen bestaande bouw verkocht dan in 2019. Daarmee was 2020 qua verkoop beter dan de twee voorgaande jaren. Het afnemende aanbod van huizen blijft de grootste bron van zorg. In het vierde kwartaal van 2020 kende Nederland de krapste bestaande woningmarkt deze eeuw met een krapte-indicator van 1,9 en dat betekent dat de consument uit minder dan twee huizen kon kiezen. Door de op peil blijvende vraag en het beperkte nieuwe en bestaande aanbod komt de verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het vierde kwartaal uit op 365.000 euro, een stijging ten opzichte van vorig jaar van 11,6 procent. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11 procent. 2020 was daarmee een jaar waarin de prijzen ongekend hard zijn gestegen. De prijs van vrijstaande woningen steeg het hardst: 14,1 procent in een jaar tijd. Ook de prijs van de gemiddeld verkochte tussenwoning steeg met 12,6 procent bovengemiddeld hard. De prijsstijging van appartementen in een jaar tijd bleef net onder de 10 procent.