Hardenberg

Presentatie boekje Niets over ons, zonder ons

Door de redactie

Steeds meer gemeenten werken samen met inwoners met een beperking. Juist zij beschikken over de nodige ervaring en deskundigheid om knelpunten aan te pakken. De nieuwe inspiratiebundel 'Organiseer ervaringsdeskundigheid' van de VNG en Movisie moet andere gemeenten inspireren om ook deze samenwerking op te zoeken.

Wethouder Welzijn Gitta Luiten van de gemeente Hardenberg, de meest toegankelijke gemeente van Nederland, nam de bundel donderdag 28 maart officieel in ontvangst. Het boek staat boordevol goede voorbeelden en interviews met ervaringsdeskundigen en beleidsmedewerkers van gemeenten. Van mensen met een beperking die zich organiseren in lokale platforms tot ervaringsdeskundigen die meedenken bij de inrichting van gemeentelijke gebouwen. Het past helemaal bij het motto 'Niets over ons, zonder ons' van het VN-Verdrag inzake Rechten van personen met een Handicap.

Zichtbaar

Bij de bijeenkomst in Hardenberg waren dan ook zo'n twintig ervaringsdeskundigen uit heel Nederland aanwezig. Zij hoorden Maartje van Boekel, projectleider bij de VNG, vertellen over het project Iedereen doet mee!, dat nu een jaar bezig is. "We wilden zichtbaar maken wat er al allemaal in het land wordt gedaan om gemeenten toegankelijker te maken. Daarom hebben we 25 koplopers gekozen, waaronder Hardenberg, om voorbeelden te geven en elkaar te inspireren. Er zijn nog 355 gemeenten in ons land die hier ook mee aan de slag gaan. Sommige vinden dat best lastig."

Al eerder bracht de VNG de Handreiking Lokale Inclusie Agenda uit, waarin stappen stonden die gemeenten konden maken om toegankelijker te worden. Een van de stappen was om ervaringsdeskundigen in te schakelen. Van Boekel: "Als je als gemeente niet de juiste mensen vindt, dan is dat lastig. Met deze nieuwe bundel hopen we gemeenten te helpen hoe je ervaringsdeskundigen kunt vinden en met deze mensen kunt werken aan een inclusieve gemeente."

Aan de slag gaan

Wethouder Luiten vertelde hoe de gemeente Hardenberg gewoon met het thema aan de slag is gegaan, zonder er eerst eindeloos over te praten op beleidsniveau. "We zijn er nog steeds druk mee. Wat we hebben geleerd is dat je het heel hoog over kunt aanpakken, vanuit beleidsnota's, maar dat andersom juist ook heel goed werkt. We zijn vooral aan de slag gegaan. Ik ben nog steeds trots dat we zijn verkozen tot meest toegankelijke gemeente van Nederland. We zijn nu klaar voor de volgende stap. Inclusie betekent niemand uitsluiten. Er zijn nog steeds groepen die dat wel voelen. Daar gaan we nu ook naar kijken. We hopen ook daar weer een voorbeeld in te worden."

Persoonlijk contact

Ook aan het woord in Hardenberg kwamen een aantal geïnterviewde ervaringsdeskundigen, zoals Hilda Snippe uit Leeuwarden. Met de Culturele Hoofdstad wist zij samen met andere ervaringsdeskundigen toegankelijkheid op de kaart zetten in de Friese hoofdstad. Het grote event met de reuzen bijvoorbeeld was, dankzij het werk van Snippe en haar collega's, helemaal toegankelijk voor mensen met een beperking. Persoonlijk contact is daarbij het allerbelangrijkst geweest, vertelt ze. "Ik had een vaste werkplek in het gemeentehuis, waar ik zichtbaar was voor iedereen. Iedereen wist me te vinden."

Dat persoonlijke contact is ook deel van het succes van het lokale platform van ervaringsdeskundigen in de gemeente Beek, dat met budget van de gemeenteraad aan de slag is gegaan om deze Limburgse gemeente toegankelijker te maken. Een van de leden van dat platform, Anita Boekelman, vertelt de zaal hoe belangrijk samenwerking met de juiste partners is. "Het gaat echt om de intentie waarmee mensen dit doen. Dan kun je samen echt iets bereiken. Zet in op goede contacten, en maak het persoonlijker". De nieuwe inspiratiebundel is ook digitaal beschikbaar.