Hardenberg

Prachtige wandeldag in Gramsbergen

Door de redactie

Een stralende lentezon heeft met 1692 personen een recordaantal wandelaars naar Gramsbergen getrokken voor de achtste Torentocht. Ze liepen 10, 15, 20, 30 of 40 kilometer.

Dat de Torentocht populair is blijkt wel uit het feit dat de eerste deelnemer, een man uit het Noord-Hollandse Uitgeest, zich zaterdagochtend om zes uur al meldde in Gramsbergen, een uur voor het officiële startmoment. Gaandeweg de ochtend werd het drukker en drukker en al snel was de beschikbare parkeerruimte bezet en werd uitgeweken naar andere locaties.

Het wandellegioen liep onder stralende zonnige omstandigheden routes door de buurtschappen Ane, Engeland, Holtheme, Den Velde en Radewijk. Er waren verschillende posten om de benen te strekken onder het genot van koffie, soep of een broodje. Muzikale optredens gaven dweilorkest SDG Ane, Zus & Zo (de drie zingende zussen Huisjes), 300Miles (met de van The Voice of Holland bekende zangeres Anja Dalhuisen met Ad Hofsink en Bert Nonkes) en jeugdorkest KNA/Crescendo. In Radewijk kon de door zorginstelling Baalderborg Groep gerunde korenmolen Windlust worden bekeken en gaf de molenaar uitleg over deze nog in werking zijnde molen.

Een van de hoogtepunten was een vaartocht op de Vecht, waarbij de wandelaars ter hoogte van Erve Leemgraven van de familie Huisjes in boten van de ene naar de andere oever werden gebracht. De replica van de Gramberger zomp, sloepen van Havenvereniging Coevorden en boten van waterschap en duikvereniging werden hiervoor ingezet. Ook werd over het boerenerf van de maatschap Herbers-Ten Hove gelopen, vertelden de neven Lennips over het nieuwe Lennips-wandelpad en bij stuw en waterkrachtcentrale De Haandrik gaven medewerkers van waterschap Vechtstromen voorlichting en deelden appels uit. Met het begrip beleving probeert de Torentocht zich te onderscheiden van andere wandeltochten in ons land. En dat lukt met verve, gezien de alsmaar toenemende belangstelling. Waren er bij de eerste editie bijna 600 deelnemers, dat is in de loop der jaren gestegen naar de 1692 van afgelopen zaterdag.