Hardenberg

Plukken uit Wijngaard De Lutter-Esch

Door de redactie

Het was een lastig voorjaar voor de Nederlandse wijnboeren. Eind maart was het al warm,in april vroor het een aantal nachten en zelfs in mei was er nog sprake van nachtvorst tot aan negen graden onder nul. De schade te beperken is het benevelen van de knoppen met een sproeier, waardoor er een klein ijslaagje op komt dat de knoppen beschermd. De wijnboeren schatten dat ze toch dit jaar 25 tot 30 procent minder druiven oogsten dan vorig jaar.

John van den Hoven met zijn echtgenoot Géke eigenaar van wijngaard 'De Lutter-Esch' in Lutten zien de oogst in Oktober met vertrouwen tegemoet.

Met een speciaal en eigen gebouwde mobiele kachel van 25 meter breed achter zijn trekker ging John van den Hoven de vorstperiode te lijf. De opbrengst aan de 5000 wijnstokken met naar verwachting 4500 liter zal evenredig zijn als in 2017.

"Het wijnjaar in 2011 verliep over het algemeen dramatisch met vorst in het voorjaar. Het aanschaffen van een sproeisysteem is kostbaar en er moest een andere oplossing bedacht worden", laat John van den Hoven kijkend over zijn wijngaard weten. "Mijn gedachten gingen meer in de richting van een mobiel verwarmingssysteem achter mijn trekker.

Het pakte goed uit met een 25 meter brede mobiele kachelinstallatie. Het is de eerste in Nederland die op deze manier je wijnoogst kan beschermen. Het heeft ook een nadeel, als de temperatuur op nul of lager daalt moet je blijven rijden" laat John weten.

De wijngaard van John en Géke van den Hoven aan de kiezelweg 4 bestaat uit 1.5 hectare. De volle blauwe en witte druiventrossen lachen je toe. "Het is een goed jaar met in het voorjaar naast de vorst een droge periode. Waarbij de groei van de plant niet optimaal is. De optimale temperatuur voor het rijpingsproces is rond de 24 graden, Toch heeft tropische temperaturen ook weer voordelen"zegt John. "Schimmels leggen het loodje en de gevreesde suzukivlieg, die legt haar eitjes in de vruchten, leggen eveneens bij 30 graden het loodje. Regen net voor of tijdens de oogstdagen is funest. De plant zuigt zich vol water en geeft het door aan de druiven en dan barst de druif", aldus John.

Plukken

De start van het pluk seizoen is begonnen op 2 oktober met een twintigtal vrijwilligers. De Riesél en de Regent zijn inmiddels geplukt en geperst en liggen in vaten te gisten in de wijnkelder op Texel.

Start wijngaard 2004

De wijngaard van John en Géke ligt aan het begin van de Lutter Esch aan de Kiezelweg 4. Deze esgronden ( leemige zandgronden) is geschikt voor teelt van druiven. Naast de wijngaard runt het ondernemersechtpaar een gemengd boerenbedrijf. Nadat in 2004 de juiste rassen waren uitgezocht voor de soorten wijn werd begonnen met de aanplant van 2500 stokken op 0,8 hectare. Twee blauwe druivenrassen(Regent en Pinotin) en twee witte rassen Riesél en Jonannniter). De wijngaard werd verder uitgebreid en heeft nu een oppervlakte van 1.5 hectaren en levert ongeveer 4500 liter op. Na een gistingsperiode van enkele maanden staan er aan het einde van 2018 maar liefst 8000 flessen klaar voor consumptie. De Nederlandse wijn weet steeds meer monden te beroeren waarbij de wijnsoorten uit het Vechtdal steeds meer te zien in de schappen van de streekproducten winkels in de regio.