Hardenberg

Plan voor nieuwbouw aan De Spinde

Door de redactie

Er is een conceptplan gereed voor nieuwbouw van appartementen en commerciële ruimte aan De Spinde in Hardenberg. De nieuwbouw is voorzien op de plek van het voormalige Rabobankgebouw en de winkelpanden aan De Spinde 2 tot en met 6. Ook de openbare ruimte wordt aangepakt. Op maandag 28 oktober wordt het conceptplan getoond tijdens een inloopbijeenkomst.

Het Rabobankgebouw is eigendom van de gemeente Hardenberg. De Herstructurerings Maatschappij Overijssel (HMO) heeft vier winkelpanden aangekocht. Voor één pand zijn goede afspraken met de eigenaar gemaakt. Het conceptplan gaat uit van sloop van deze panden. In plaats daarvan komen er drie nieuwe gebouwen met meerdere bouwlagen: een appartementengebouw aan de zijde van het gemeentehuis en twee gebouwen met een meer stedelijk karakter aan de zijde van het centrum.

De nieuwe gebouwen bieden plek aan circa 35 appartementen en 23 zorgappartementen. Op de begane grond komt circa 700 vierkante meter maatschappelijke of commerciële ruimte. Hier is plek voor verschillende functies of voorzieningen. Voor detailhandel of horeca is in principe geen plek meer in het gebied, tenzij dit wenselijk is voor de kwaliteit en levendigheid in het gebied. Dit wordt in een bestemmingsplan geregeld.

Groen en waterberging

Ook een nieuwe inrichting van de openbare ruimte is onderdeel van het plan. Daarbij is meer ruimte voor groen, biodiversiteit en waterberging. Verder is de ambitie dat een extra in- en uitgang van de parkeergarage wordt gerealiseerd die uitkomt op De Spinde.

"Compacter en sterker centrum"

Wethouder Martijn Breukelman is enthousiast over het conceptplan: "Ons mooie centrum is nog lang niet af. Daarom blijven we investeren en verbeteren. Ook dit is een belangrijke stap in de richting van een compacter en sterker centrum. Bovendien zorgen we met dit plan voor een verfraaiing van de route vanuit de parkeergarage Centrum/Gemeentehuis richting het kernwinkelgebied. Uiteraard zorgen we ervoor dat het gebied ook goed toegankelijk blijft voor mindervaliden".

Inloopbijeenkomst

Het conceptplan wordt gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst op maandag 28 oktober tussen 18.30 en 20.00 uur in het gemeentehuis. Om 18.30 en 19.00 uur is er een centrale presentatie van het conceptplan. Tussendoor is er gelegenheid om tekeningen en schetsen te bekijken, vragen te stellen en een reactie te geven. De reacties worden meegenomen bij het verder uitwerken van het plan. Martijn Breukelman: "We hebben het plan besproken met direct omwonenden, ondernemers en onze partners in het gebied. Die zijn enthousiast. Dat geeft ons vertrouwen om het plan verder uit te werken. Maar voordat we dat doen, zijn we eerst benieuwd naar de reacties van bewoners en bezoekers van het centrum. Pas als we ook die reacties gehoord hebben, zetten we samen met de HMO een volgende stap".