Hardenberg

Piep zei de muis-club

Door de redactie

Op dinsdag 12 maart, om 15.30 uur, start dé club voor kinderen van vier tot en met zeven jaar die opgroeien in een gezin of omgeving met stress, spanning. Opgroeien in een stressvolle omgeving heeft op kinderen een grote impact. Daarom organiseren de Kern en Impluz voor deze kinderen de gratis kinderclub 'Piep zei de muis'. Hier leren de kinderen, samen met handpop Piep de muis, met lastige situaties en emoties om te gaan.

De club 'Piep zei de muis' wordt begeleid door ervaren hulpverleners. Preventiewerker Deirdre Janné van Impluz is één van hen. "'Piep zei de muis' organiseren wij voor kinderen die in hun gezin/omgeving stressvolle dingen meemaken", vertelt Deirdre. "Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld ouders die veel ruziën, of een ouder die (psychisch) ziek is, een (heftige) scheiding of schulden. Maar ook een broer of zus die met gedrag veel aandacht opeist. Spelenderwijs leren wij de kinderen hun thuissituatie een plekje te geven".

De club is afgestemd op de belevingswereld van het kind. Zij knutselen, spelen en leren met hun emoties om te gaan. Piep de muis speelt daarbij een centrale rol. "De kinderen weten al snel wie Piep is en als ze binnenkomen zoeken ze hem direct op", vertelt Deirdre. Met Piep maken de kinderen in veertien bijeenkomsten van anderhalf uur van alles mee. Soms heeft Piep dingen meegemaakt die spannend waren, of niet zo leuk. Piep was toen bang, of een beetje verdrietig. Een andere keer is Piep boos. Gelukkig heeft Piep altijd wel een idee over hoe je met lastige situaties om kunt gaan. Dat helpt hem om zich prettiger te voelen.

Ouderbijeenkomsten

Naast de kinderclub zijn er ook voor de ouders bijeenkomsten waar thema's en vragen aan bod komen. "De ouders hebben de opgave om in een spanningsvolle situatie hun kinderen op te voeden. Dit vergt veel van hen", legt Deirdre uit. "'Piep zei de muis' kan hierbij ondersteunen. Ouders krijgen informatie over wat het voor het kind betekent, wat zij nodig hebben en wat de kinderen leren bij Piep. Maar ook voor ouders; goed voor jezelf zorgen, opvoedvaardigheden en ruimte om van gedachten te wisselen met andere ouders. Ik denk dat na meedoen met Piep zowel het kind als de ouder er sterker uitkomt".

Meer informatie over 'Piep zei de muis' is te vinden op: www.impluz.nl/cursussen. Informatie of aanmelden kan via 0570-604900 of info@impluz.nl.