Hardenberg

Petra: "Hou rekening met een ander en pluk de dag"

Door de redactie

Petra Berends, 52 jaar, woonachtig in Lutten is sinds juli 2020 werkzaam als bemonsteraar in zeven coronateststraten in het gebied van GGD IJsselland. Daarnaast komt zij ook thuis testen bij ouderen en gehandicapte mensen.

Voorheen werkte Petra als mondhygiëniste. "Eind 2019 ben ik gestopt als mondhygiëniste en ben ik mij gaan richten op massage. Ik geef onder andere sportmassages en hotstone massages. Voordat de corona uitbrak heb ik mijn eigen praktijk Bere(ha)nds opgericht. Maar dat liep door de coronamaatregelen nu anders dan verwacht. Mijn passie is het welzijn van de mens, waarin ik preventie erg belangrijk vind. Toen de corona uitbrak heb ik mij direct opgegeven als vrijwilliger, maar kon niet direct aan de slag. Ik zag in juli de vacature van de GGD waarin ze een bemonsteraar vroegen. Het was een heel apart moment, en ik dacht dit is wat ik wil en twee dagen later stond ik al in beschermde kleding testen af te nemen."

In de wereld van het testen op corona is het snel schakelen. Na een korte uitleg kon Petra aan de slag. "Ik heb een medische achtergrond en door mijn beroep als mondhygiëniste weet ik hoe ik met mensen om moet gaan. Bij het testen moet je voorzichtig te werk gaan en mensen kunnen geruststellen en dat was ik natuurlijk gewend in mijn beroep als mondhygiëniste".

Veel voldoening

Het werk geeft Petra veel voldoening. "Het is fantastisch om bij de GGD te werken. Ik heb heel veel collega's. Doordat ik er vanaf het begin bij betrokken ben, heb ik meegemaakt hoe iets van niks omgetoverd werd tot een professionele teststraat. Heel bijzonder. Telkens komen er weer nieuwe dingen op ons allen af en moeten we schakelen. Van de verschillende soorten testen, zoals de PCR test en de antigeentest, tot het winterweer waar we logistiek van alles voor moesten regelen. Het is fantastisch om te doen".

Niet schuldig voelen

Op het moment van schrijven heeft Petra zelf corona. "Ik voelde mij niet zo lekker en was neusverkouden. Toen ik positief getest werd, was dit een klap in mijn gezicht. Ik ben zo voorzichtig en hygiënisch. Ik voelde mij schuldig, net zoals andere mensen die ik tegenkom in de teststraat. Maar je moet je niet schuldig voelen. Niemand heeft hiervoor gekozen. We moeten er met zijn allen doorheen. Ik kan het niet verklaren hoe ik besmet ben geraakt. We zijn op het werk heel voorzichtig en ik heb al één vaccinatie gehad. Maar één vaccinatie geeft nog geen volledige bescherming. Het voelde bij mij als een stevige griep. Ik raad iedereen aan om je bij klachten meteen te laten testen. "

Veel onbegrip

Op de vraag wat zijn de reacties van mensen die testen antwoordt Petra het volgende. "Vorig jaar waren mensen soms negatief tegen ons of was er onbegrip. Veelal moesten mensen testen voor hun werk of dat ze op reis gingen. Sommige mensen kwamen soms al voor de vijfde of zesde keer in de teststraat. De laatste tijd krijgen we meer waardering en er is respect voor ons werk. Ik ben blij dat ik dit werk mag doen. Ik kan mijn steentje bijdragen aan het terugdringen van corona. En het is ook nog een betaalde baan, wat wil je nog meer. Ik heb in mijn werk vaak grapjes tegen de mensen die zich laten testen, dan is het ijs gebroken en zijn de mensen ontspannen.", vertelt de enthousiaste Petra.

Op de vraag wat vind of vond je het moeilijkst in deze periode antwoordt Petra het volgende: "Toen er nog niets bekend was over corona vond ik het moeilijk om te zien dat mensen zo ziek waren en dan soms kwamen te overlijden. Ik vond het erg lastig toen er in mijn kennis- en familiekring mensen corona kregen. Het leek zo ver weg, maar het kwam dichtbij. Voor mijzelf vind ik de isolatie een probleem. Ik hou van contact van mens tot mens, van knuffelen. In het begin van de corona werd er in de winkels nog niet met elkaar gepraat. Soms was er onmenselijk gedrag. In die tijd zag je soms in verpleeghuizen grote linten om iemand heen als hij/zij corona had.. Dit vond ik verschrikkelijk. Voor de jeugd/jong volwassenen vind ik het erg vervelend dat ze niet meer alles kunnen doen wat ze willen doen. Nu pas besef je dat dat een rijk bezit is. Ik raad iedereen aan om liefdevol met elkaar om te gaan. Hou rekening met een ander en pluk de dag", eindigt Petra het gesprek.