Twenterand

Peatminers viert 40-jarig bestaan met reünie & jubileumfeest

Door de redactie

Zaterdag 22 juni staat voor basketbalvereniging Peatminers in Vriezenveen helemaal in het teken van het 40-jarig bestaan. De vereniging viert het jubileum niet alleen met de 250 leden, maar maakt er samen met ere- en oud-leden meteen een feestelijke reünie van. En een feestje bouwen: dat kunnen ze bij Peatminers.

De festiviteiten bij sporthal De Stamper beginnen om 13.00 uur met de huldiging en rondgang van de kampioenen van dit seizoen. Op het programma staat verder een 3-punterwedstrijd (13.30 uur) en het mixtoernooi voor jong & oud (14.30 uur). Om 18.00 uur begint de barbecue met aansluitend om 20.00 uur feest met een DJ, muziek en springkussens. Leden en oud-leden kunnen zich hiervoor aanmelden via peatminers.nl.

Basketbal in opkomst

Sinds de oprichting in 1979 heeft Peatminers prachtige en moeilijke perioden meegemaakt. Enkele jaren daarvoor was er al een groep enthousiaste mensen die samen met Hennie Wolterink, oud-gymleraar van de toenmalige Mavo, een plan hadden gemaakt om basketbal in Vriezenveen van de grond te krijgen. Er werd getraind in de gymzaal aan de Krijgerstraat, 'thuiswedstrijden' werden gespeeld in Enschede, Almelo en later Westerhaar. Daarna bood sporthal De Stamper uitkomst, hoewel er wel dispensatie moest komen vanwege de maten van de velden. De vereniging groeide, behaalde kampioenschappen en bereikte met een jeugdteam ook de landelijke competitie. De vereniging kon zelfs meerdere keren een compleet meisjes- en damesteam van een andere club verwelkomen. Hoogtepunt van het jaar waren de kampioenschappen voor basisscholen die Peatminers ieder jaar organiseerde en waarvoor vooraf ook trainingen werden gegeven.

Breedtesport

Toch bleek het niet altijd eenvoudig om de enerverende basketbalsport bij een breder publiek onder de aandacht te houden. Met nog slechts dertig leden in seizoen 98-99 leek het er zelfs even op dat de stekker eruit zou worden getrokken. Maar het omgekeerde gebeurde: met hervonden energie zette een groep leden de schouders er samen onder. Vanaf dat moment ging het al snel de goede kant weer op. Met als resultaat een kerngezonde enthousiaste 40-jarige vereniging met zo'n 250 leden, die de basketbalsport als breedtesport heeft weten neer te zetten. Met een damesteam in de landelijke competitie, een bloeiende jeugdafdeling, veteranenteams en inmiddels zelfs een g-team. Maar ook een vereniging waar iedereen zijn of haar taak en verantwoordelijkheid neemt. Tegen de algemene trend in beschikt Peatminers over een indrukwekkend aantal vrijwilligers en betrokken (jeugd)leden die actief meedoen aan sponsoractiviteiten, wedstrijden fluiten, scores bijhouden of zich op andere manieren inzetten. En ook bijzonder: 'De club van 100' die bestaat uit leden die weliswaar niet (meer) actief trainen of spelen, maar toch bij de club betrokken willen blijven.

Ambitie, plezier en prestatie

De missie van Peatminers is duidelijk: het is een club met ambitie, van, voor en door de leden. De vereniging wil iedereen de kans bieden om binnen een sportieve cultuur het beste uit zichzelf te halen. Plezier staat daarbij voorop; presteren komt daarna vanzelf. Dat deze benadering zijn vruchten afwerpt blijkt uit de resultaten die Peatminers in de verschillende competities bereikt.

Meer weten over basketbalvereniging Peatminers? Kijk op peatminers.nl of kom gewoon eens kijken bij een training of wedstrijd. Iedereen is welkom!