Hardenberg

Oude Pand rabobank opnieuw verhuurd

Door de redactie

Op zeer korte termijn, gaat Stichting de Baalderborg het 'oude pand' van de Rabobank huren van de gemeente Hardenberg. Cadeau- en kaarsenatelier 't Gilde, het kleurrijke atelier van de Baalderborggroep, de ArtCrew, en InBeeld gaan zich hier zo spoedig mogelijk vestigen.

Anne van den Hoek: "We zijn uit ons jasje gegroeid. We zijn begonnen met één ochtend met tien mensen maar na twee jaren zitten we al op negen dagdelen per week en 200 tot 350 bezoekers per week. En daarbij zijn de bezoekers van onze activiteiten nog niet bijgeteld", vertelt Anne van den Hoek. InBeeld is een burgerinitiatief en bestaat uit een 'zwerm' vrijwilligers die in Hardenberg vanuit het pand van de ArtCrew aan het Wilhelminaplein in Hardenberg door alle structuren heen mensen helpt vanuit hun eigen kracht. Dit onder leiding van Anne van den Hoek en Carla Kampman. In mei 2018 is er een stuurgroep opgericht bestaande uit Arthur Bouwmeester, De Stuw, Harald Eertink, Baalderborggroep, Rob Houthooft en Larcom.

"Door koffie met elkaar te drinken maken we contact met elkaar. Dan ontstaan er soms vragen die wij dan kunnen beantwoorden. Veel mensen denken dat alleen statushouders of bewoners van het AZC een bezoekje brengen aan InBeeld. Ruim 50% bestaat uit mensen die de behoefte hebben aan sociaal contact, creatieve activiteiten of vrijwilligerswerk willen doen. Sommige mensen worden door onder andere welzijnsorganisaties, GGZ of Samen Doen doorgestuurd",vertelt Anne.

Maatschappelijke Verbinding

Elke dag is er een sociaal café. Maar daarnaast is er een taalcafé, needles@InBeeld (de breiclub en Granny's Finest), Atelier25@iInBeeld, de inloopavond voor jongeren van 16 tot 27 jaar, en vergeet niet het creatieve café waar druk wordt getekend en geschilderd. InBeeld heeft als doel het tot stand brengen van maatschappelijke verbinding tussen mensen en organisaties op basis van co-creatie en sociaal ondernemerschap. InBeeld biedt een platform aan organisaties als Humanitas, hulp bij financiële administratie, Samen Doen Team kern Hardenberg, Vluchtelingenwerk, Carinova, COA, De Stuw Welzijnwerk, Bibliotheek, Cultuurkoepel Vechtdal, Vechtdal Projecten, Alfa College en jongerenwerk InBeeld heeft een signalerende functie. "Iedereen mag komen. Zo hebben we onder andere mensen die last hebben van dementie, maar nog te goed zijn voor een verzorgingstehuis. Deze mensen vinden InBeeld de plek waar ze zich thuis voelen", vertelt Anne.

Waarom een ander pand?

"We zijn uit ons jasje gegroeid. In het huidige pand is geen ruimte waar je één op één met elkaar kunt praten. De groepen zijn zo groot, daardoor is er in dit pand geen mogelijkheid om workshops of bijeenkomsten voor kleinere bezetting te houden en er is geen opslagruimte. We kunnen dus niet aan alle behoeften voldoen. En dat is jammer. Daarnaast is de akoestiek erg slecht in het pand aan het Wilhelminaplein". Het oude pand van de Rabobank op het Spindeplein heeft veel voordelen. Het is een centrale plek, goed zichtbaar en we zitten gezamenlijk in één pand. En de akoestiek zal beter zijn. We zijn er blij mee".

Veranderende situatie

Naast ArtCrew en 't Gilde, zullen ambtenaren van de gemeente Hardenberg een deel van het gebouw gebruiken. Het gebouw van de Rabobank is aangekocht door de gemeente. Het pand is onderdeel van het Plan De Spinde, onderdeel van het Centrumplan Hardenberg. Dit plan is nog niet verder ontwikkeld waardoor Stichting Baalderborg het gebouw vanaf 1 maart 2019 voor twee jaar kan huren. Deze besluitvorming heeft enige tijd geduurd. De stichting Baalderborg groep zou het pand in zijn geheel huren, maar door de ontvlechting van de bestuursdienst Ommen-Hardenberg werd de situatie anders. "Het gemeentehuis heeft niet voldoende werkplekken, daardoor moesten er werkplekken gecreëerd worden. Het 'oude' Rabobankgebouw is ideaal voor deze werkplekken want het ligt naast het gemeentehuis. Door deze situatie moest de huurprijs voor Stichting Baalderborg opnieuw worden berekend. Er leek een kink in de kabel te komen terwijl 't Gilde de huur had opgezegd van de winkel in de Voorstraat en de Historische Vereniging zou verhuizen naar ons pand. Als het niet door zou gaan, hadden we echt een probleem en stond één van de partijen op straat. Als tegenprestatie hebben we aangeboden om het pand schoon te houden en te fungeren als beheerder", laat Anne weten. "Ook hadden we graag gezien dat De Stuw met de Eettafel zich vestigde in het Rabobank gebouw, maar dat is niet haalbaar in verband met het ontbreken van een keuken".

Wat kunnen we verwachten?

"Het nieuwe pand zal een pand zijn waar iedereen zich prettig en veilig voelt. Er zijn mogelijkheden tot meer workshops, een aparte plek wanneer het nodig is. Ook willen we zorgen dat we zichtbaar zijn aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant zal het pand duidelijk herkenbaar zijn. Het gebouw zal 'anders' zijn. Maar we werken net als voorheen uit betrokkenheid, motivatie en professionaliteit. Er zullen geen regeltjes zijn zoals een minimumloongrens voor als je mag deelnemen. We zijn er voor iedereen. De opening zal beginnen met een grote veiling waar allerlei creatieve producten van ArtCrew, InBeeld en 't Gilde zullen worden geveild. Dit geld zijn we hard nodig om activiteiten te organiseren. Ik ben blij dat onze droom, een gebouw in het centrum waarin verschillende maatschappelijke organisaties zich kunnen vestigen en dat we daar elkaar ontmoeten, werkelijkheid wordt", vertelt Anne enthousiast.