Hardenberg

OpStap op de Lemelerberg

Door de redactie

Op donderdagavond 6 augustus verzorgt Landschap Overijssel een 'OpStap' excursie op de Lemelerberg. Onder leiding van een natuurgids Bram Jongsma kun je een prachtige wandeling maken in dit bijzondere gebied. De wandeling duurt zo'n 2 tot 2,5 uur.

Nico Kloek

Vlakbij Ommen ligt Natura2000 gebied de Lemelerberg. Met zijn ongeveer duizend hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Vanaf verschillende punten kun je genieten van prachtige vergezichten. Bij helder weer zie je in het westen Zwolle liggen en in het oosten de Galgenberg, tegen de Duitse grens. Een deel van het jaar wordt de heide begraasd door een kudde van ongeveer tweehonderd schapen waardoor er een verscheidenheid aan flora in het gebied ontstaat.

De Lemelerberg heeft een rijke dierenwereld met onder andere veel vogelsoorten zoals boomleeuwerik en boompieper. Zelfs de zeldzame nachtzwaluw gebruikt dit gebied. Roofvogels als de buizerd en de raaf zijn trouwe bezoekers. Onderweg krijg je van de gids uitleg over het ontstaan van de Lemelerberg en over de prachtige flora en fauna.

De kosten voor deelname bedragen vijf euro per volwassene en 2,50 euro per kind. Voor donateurs is de excursie gratis. Er kunnen maximaal negen deelnemers meewandelen.

Rekening houden met Corona

Tijdens onze wandelingen houden we rekening met het coronavirus. We houden 1,5 meter afstand van elkaar. Deelnemers moeten zich daarom vooraf online aanmelden op www.landschapoverijssel.nl. Zonder aanmelding kun je niet mee. Hoest je, ben je verkouden of heb jij of een gezinslid koorts, blijf dan thuis. Kijk voor meer informatie op www.landschapoverijssel.nl.