Hardenberg

Oproep: denk aan de otter!

Door de redactie

In 1989 was de otter geheel verdwenen uit ons land. Sinds de herintroductie van de otter in 2002 groeit hun aantal eindelijk weer gestaag ... maar we zijn er nog lang niet ! Helaas vallen er nog steeds te veel verkeersslachtoffers, óók in onze regio. Alleen al deze maand sneuvelde er een otter in de buurt van Dalerpeel en een tweede otter op de N377 ter hoogte van Landgoed De Groote Scheere in de Krim. In beide gevallen ging het om een jong vrouwtje van vorig jaar. Vrijwilligster Sabrina zet zich samen met de Zoogdiervereniging VZZ in voor de bescherming van de otter. Zij constateert dat er in onze regio nog te veel plekken zijn waar otters niet veilig de weg kunnen oversteken. Het is de taak en verantwoordelijkheid van de provincie om op deze knelpunten faunatunnels en begeleidende rasters aan te brengen.

Landelijk is het verkeer doodsoorzaak nummer één onder otters, in 2019 ging het zelfs al om 135 exemplaren. Ook in onze regio zijn er in voorgaande jaren al heel wat otters gesneuveld door verkeer. Aanleg van faunatunnels met een begeleidend raster is nodig op de volgende knelpunten: de N377 ter hoogte van De Mulderij/begin Ommerkanaal, het viaduct bij de Kalkovens en de Langejacht te Dedemsvaart. Ook de stuw bij Slagharen-De Krim is voor otters nog een onmogelijke hindernis. Maar de grootste zorg van vrijwilligster Sabrina gaat uit naar het knelpunt Jachthuisweg N343 ter hoogte van de stuw. Hier moeten otters noodgedwongen de N343 oversteken als ze hun weg willen vervolgen. In 2017 viel op deze locatie het eerste verkeersslachtoffer en in 2020 werden er twee jonge otters tegelijk aangereden. En inmiddels is er alweer een nieuw nestje jonge otters geboren. Vorige maand is een drachtig ottervrouwtje vastgelegd met een wildcamera op nog géén 100 meter van dit gevaarlijke knelpunt. Over enige tijd zullen de jonge otters onder begeleiding van hun moeder het gebied verder gaan verkennen. Daarbij zullen ze ook regelmatig de N343 passeren.

De aandacht gaat daarnaast ook uit naar het kanaal Slagharen-Coevorden waar een nieuwe beschoeiing wordt aangebracht. Voor otters en voor andere dieren die in het water terechtkomen is het belangrijk dat er ook fauna-uittreedplaatsen worden aangelegd waar ze het water uit kunnen komen. Ook kan er een gefaseerd maaibeleid in worden gevoerd waarbij de wal in waterrijke gebieden in etappes wordt gemaaid zodat het gehele jaar er voldoende beschutting beschikbaar is voor otters en andere dieren. Stuwen, gemalen, duikers en sluizen kunnen door het plaatsen van een loopplank veiliger gemaakt worden voor otters. Ook het plaatsen van vistrappen door het waterschap zal gunstig zijn voor de otter en voor de biodiversiteit.

De otter zit niet alleen in het hart van vrijwilligster Sabrina, maar ook in die van vele andere Nederlanders. Steeds meer mensen in onze regio worden zich ervan bewust dat er ook otters leven. Ten slotte is de otter al deze moeite zeker waard want de otter is een grote verrijking van onze biodiversiteit en laat tevens zien dat het water in onze regio schoner en leefbaarder is geworden. Dat is een unieke prestatie die we moeten koesteren. De terugkeer van de otter laat zien dat de waterkwaliteit op veel plekken is verbeterd. Met hulp van provincie en waterschappen moet nu de volgende stap gezet worden zodat otters en andere dieren veilig onze drukke wegen kunnen passeren.

Wilt u meer weten over de Otter of vraagt u zich af hoe u ook iets kunt betekenen voor de Otter kunt u lezen op de website van CaLuTra:

https://www.zoogdiervereniging.nl/doe-mee/werkgroepen/werkgroepen-voor-zoogdiersoorten/calutra

Op de foto de dode otter vorige week N 377 ter hoogte van Landgoed Groote Scheere.