Ommen

Open Monumentendag Ommen met fietstocht

Door de redactie

Open Monumentendag Ommen dit jaar met fietstocht door buitengebied. Op zaterdag 14 september is de Kinderboerderij op Landgoed Het Laar (tegenover Huize Het Laar) de startlocatie van de Open Monumentendag in Ommen. Daarmee wordt invulling gegeven aan het landelijke thema 'Plekken van plezier'.

Er is een zestien kilometer lange fietstocht uitgezet door het mooie buitengebied van Ommen. Zonder twijfel zitten daar voor de deelnemers plekken bij die met het thema te maken hebben. De fietsroute voert langs monumenten en andere bezienswaardigheden in achtereenvolgens de Ommer buurtschappen Giethmen, Archem, Besthmen, Eerde en Zeesse. De fietstocht kan gereden worden tussen 13.00 en 17.00 uur. Voor de deelnemers is er onderweg een gratis kopje koffie of thee, dat aangeboden wordt door de organisatie. Om 12.45 uur wordt het evenement officieel geopend door wethouder Ko Scheele.

Deelnemers

Opengesteld zijn 'Kinderboerderij Het Laar' en camping 'De Koeksebelt'. Te zien is ook het grote buitencentrum van Scouting Nederland genaamd "Gilwell Ada's Hoeve". Een buitengewone kans om op deze Open Monumentendag kennis te maken met diverse historische en monumentale objecten van Ada's Hoeve. Van kampeerterrein tot een openluchttheater, boerderij en schapenschuur en van totempaal tot een uit een boom gezaagd figuur van een scout. Weinigen weten overigens dat ook de voetsporen van de bekende Baden Powell hier liggen. De bezoekers kunnen zelf rondkijken op het voorterrein. Bij monumentale zaken staan informatiebordjes. Ook kan een korte wandeling gemaakt worden langs enkele monumentale aspecten van het terrein. Overige opengestelde monumenten op de Open Monumentendag zijn manege Schwieters, B&B Luttikhoeve (voor gratis een kopje koffie of thee), Palmexpert, het erf van de familie van Dorsten, de Besthmenermolen en het Vechtgenotenhuis.

Om 13.15 uur en 15.15 uur start vanaf de Kinderboerderij een 45 minuten durende wandelexcursie over Landgoed Het Laar, onder leiding van boswachter Arend Spijker.

Bij de start is muzikale omlijsting van het duo: 'Ontfanck Gheselle' met historische oud-Hollandse instrumenten. Tijdens de fietstocht kunt u een gezelschap op oude fietsen van het historisch fietsmuseum uit Ommen treffen.

Klassendag

Vanaf de start van de Open Monumentendag (meer dan dertig jaar geleden) is de stichting Open Monumentendag Ommen betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Open Monumentendag in Ommen. Elk jaar wordt dan een deel van de gemeente Ommen in de spotlights gezet met speciale aandacht voor de monumenten. Voorafgaande aan de Open Monumentendag wordt voor leerlingen van een basisschool een educatieve Klassendag georganiseerd. Op 13 september is het de beurt aan de leerlingen van OBS Het Palet in Ommen.

Op de startlocatie is voor twee euro een uitgebreide brochure te koop met alle informatie over de monumenten langs de fietsroute.