Hardenberg

Open Joodse Huizen route druk bezocht

Door de redactie

In Hardenberg organiseren leerlingen van De Nieuwe Veste in 2019 voor het eerst Open Joodse Huizen. Dit vond plaats op donderdag 4 april. Er was veel belangstelling voor deze Open Joodse Huizen route. Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige, particuliere herdenkingsbijeenkomsten, waarin herinneringen aan mensen, plaatsen en gebeurtenissen worden opgehaald.

In september 2018 zijn de leerlingen begonnen met het vinden van goede locaties, informatie en beeldmateriaal. De leerlingen doen in mei 2019 examen in het vak geschiedenis en organiseren OJH als onderdeel van hun schoolexamen. Tijdens het evenement zelf werden de verhalen verteld door de heer De Jeu (opa van één van de leerlingen), de heer Sanders (ook via één van de leerlingen) en de heer Brandorff. De leerlingen hebben de informatie gezocht, de vertellers maakten hier een verhaal van dat zij vertelden en samen maakten ze een powerpoint of A4 met info die op de locatie werd gebruikt tijdens het evenement. De eerste ronde vond plaats bij Café De buurman, Voorstraat 30 in Hardenberg. In de voormalige slagerij van de familie Blein wordt het verhaal van Hartog Simon (Harry) Blein, zijn vrouw Johanna Blein-Zilverberg en hun dochter Regina Bertha (Ginie) verteld. De tweede ronde was bij Juwelier Barnard, Oosteinde 13 in Hardenberg. In de tuin van juwelier Barnard aan het Oosteinde werd de geschiedenis van de synagoge verteld. Er was gekozen voor deze locatie, omdat met de stenen van de synagoge een waterput in de tuin is aangelegd. De derde en laatste ronde werd gehouden bij het Joodse begraafplaats Mulopad. Bij de Joodse begraafplaats werden verhalen verteld over het Joodse leven in Hardenberg voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Open Joodse Huizen

Het Joods Cultureel Kwartier te Amsterdam organiseerde in 2012 de eerste editie van Open Joodse Huizen in Amsterdam. Sindsdien organiseren lokale werkgroepen Open Joodse Huizen ook in diverse andere steden in het land. Bezoekers die denken ver weg te staan van de geschiedenis van de Shoah worden geraakt door de nabijheid van de persoonlijke verhalen. Open Joodse Huizen legt een verbinding tussen de Shoah en het leven anno nu. Verhalen over het Joodse leven voor-, tijdens en na de vervolging, verteld op de plek waar de mensen over wie het gaat hebben geleefd.