Hardenberg

Open dag The home of hope and dreams

Door de redactie

Op zaterdag 9 februari kon iedereen kennis maken met Gini Pullen en haar kinderen tijdens de open dag van The home of hope and dreams. Gini Pullen is weer in Nederland met haar drie kinderen Sarah, Aaron en Eric. Zij runt in het Mpigi district in Oeganda een kindercentrum waar zij inmiddels de zorg over 28 kinderen heeft samen met haar directe medewerkers.

Geschiedenis

The home of Hope & Dreams Uganda is geopend in december 2009. Gini Pullen uit Hardenberg is in 2009 permanent naar Uganda verhuisd en heeft daar de leiding over het kindercentrum. De stichting heeft een bestuur in Hardenberg, die van daaruit helpt met adviseren, fondsenwerving en contacten. The Home of Hope & Dreams werkt samen met de lokale overheid in Mpigi. Kinderen worden doorverwezen door de politie en de kinderbescherming. Als een nieuw kind binnenkomt beginnen sociaal werkers van the Home, in samenwerking met politie en de media (kranten en radiostations), onmiddellijk met het zoeken naar familieleden. In meer dan 80 procent van de gevallen wordt familie gevonden. Sociaal werkers houden dan contact met de familieleden en coachen deze mensen. Familieleden worden gestimuleerd om op bezoek te komen en een band op te bouwen met het kind. Onder supervisie gaan kinderen ook weer op bezoek bij de familieleden. The Home of Hope & Dreams zorgt er voor dat de kinderen en de familieleden 'gerehabiliteerd' worden zodat uiteindelijk het kind weer geplaatst kan worden bij de biologische familie. De kinderen blijven dan onder supervisie en sponsoring van de organisatie, vooral op het gebied van onderwijs en medische zorg.

In 2017 is the Home of Hope & Dreams goedgekeurd door het ministerie in Uganda, het is nu één van de 82 goedgekeurde kinderhuizen in Uganda.

Momenteel wonen er 28 kinderen tussen de 1 en 13 jaar in The Home of Hope & Dreams. Twee kinderen zijn permanent teruggeplaatst bij biologische familie, vier kinderen zijn geadopteerd, drie hebben een pleeggezin gevonden en vele anderen gaan elke schoolvakantie naar hun biologische familie.

Boerderij

Om voor een deel zelfvoorzienend te worden is in 2015 een boerderij opgezet: The Farm of Hope & Dreams. Op deze boerderij is ruimte voor 3800 kippen, momenteel zijn dit er 1310, dus er is ruimte voor uitbreiding wat ook in de zeer naaste toekomst in de planning ligt. De boerderij heeft twaalf zeugen en twee beren waar mee gefokt wordt. Er is één koe en er zijn zes geiten. De kinderen helpen in vakanties mee op de boerderij, ze vinden dit geweldig en leren veel.

Naast de boerderij is nog een grote tuin van 1,5 hectare. Hier worden veel bonen en maïs verbouwd, vooral voor eigen gebruik. Ook is er een grote bananenplantage waaruit ook wel eens trossen bananen verkocht wordt.

Outreach programma

In januari 2018 is er gestart met een outreach programma, hierin worden kinderen uit de omgeving geholpen. Sociaal werkers gaan samen met een schoolbestuur de dorpjes in en registreren hier de allerarmste gezinnen. Uit al deze gezinnen zijn inmiddels 14 kinderen geselecteerd die nu gesponsord worden door the Home of Hope & Dreams. Op deze manier kan de omgeving ook profiteren van de organisatie en hopen we ook voor de inwoners in het dorp iets te kunnen betekenen.

Naast Gini werkt de organisatie alleen met lokale personeelsleden. Dit is belangrijk omdat de kinderen opgevoed moeten worden volgens de Ugandese cultuur. Ook is het belangrijk dat er werkgelegenheid gecreëerd wordt voor de lokale bevolking.