Hardenberg

Op stap met lokale natuurgidsen in Overijssel

Door de redactie

Vogelsafari over de zuidpunt of meer weten over natuurfotografie? Via het nieuwe platform Local Nature Guide zijn vanaf vandaag allerlei natuurexcursies te boeken. Op het platform bieden gidsen hun activiteiten aan, waardoor je precies weet met wie je op stap gaat. Kies jij voor ervaring, prijs of kennis? Zoek en vind jouw beste natuurgidsen en activiteiten.

Local Nature Guide is opgericht door natuurliefhebbers Erik en Ralph van Bemmel, Jori de Goede en Rik van den Berg. Zij merken al jaren dat het lastig is om een goede lokale gids te vinden. "Vaak kost het een heleboel telefoontjes, persoonlijk netwerk en vooral heel veel tijd om iemand te vinden die het gebied goed kent", vertelt Erik. "Zonde, want een lokale gids kan je alles in het gebied laten zien en brengt de natuur no´g meer tot leven".

Op het platform wordt het aanbod van gidsen en natuuractiviteiten in heel Nederland bij elkaar gebracht. "Zo willen wij het aanbod overzichtelijker maken, zodat boeken makkelijker wordt en er meer mensen de natuur in trekken", licht Jori toe. Hij wil het daarbij ook voor gidsen makkelijker maken. "Betalingen gaan automatisch, gidsen vergroten hun bereik en de communicatie verloopt centraal en veelal automatisch. Op die manier heeft de gids meer tijd om de natuur in te gaan".

Natuurgidsen in Overijssel

In Overijssel is onder meer natuurgids Michiel Bussink uit Ettele te boeken. "De beste manier om natuur te beleven is, behalve via kennis en verstand, via onze zintuigen en verhalen. Het zien, ruiken, herkennen en proeven staat voorop in mijn excursies en workshops over wilde eetbare planten, bloemen, bessen, noten en paddenstoelen. Eeuwenoude kennis en ervaringen combineer ik met nieuwe inzichten en technieken".

Of ga op stap met Willy Boogaard uit Olst. "Tijdens mijn wildplukwandeling maak je kennis met verschillende wilde planten, hoe ze smaken, hun (geneeskrachtige) werking en hoe je ze kunt gebruiken in je dagelijkse maaltijd. Ik heb mijn kennis opgedaan door veel zelfstudie en onderzoek en door het volgen van een Wildplukjaartraining bij Marion de Kort in Tilburg".

Jouw perfecte gids of activiteit

Op het platform bieden nu al ruim dertig gidsen allerlei activiteiten en privétours aan. Het aanbod is zeer gevarieerd. Bekende, zeer ervaren gidsen als Klaas de Jong (Winnaar van het tv-programma 'Op zoek naar de Condor'), natuurdocent Kees de Boele en ervaren wildplukgids Marin Leus zijn bijvoorbeeld te boeken. Daarnaast zijn er ook minder bekende, lokale gidsen te vinden.

Toekomstplannen

In de aankomende maanden is het doel om flink te groeien en het platform verder te ontwikkelen. Nieuwe opties voor natuurgidsen en avonturiers, dataverzameling voor onderzoeksinstituten, online cursussen en een internationale uitrol. De ondernemers zien allerlei mogelijkheden om natuur leuker en toegankelijker te maken en daar is het Local Nature Guide uiteindelijk om te doen.