Hardenberg

Op de fietse...met Altina Sportel

Door de redactie

In deze vaste rubriek vragen wij 'bekende' mensen uit het Vechtdal over hun favoriete plek en fietsroute. Deze week: Altina Sportel.

- Wie ben je, wat doe je?

Mijn naam is Aaltina Sportel. Ik ben 51 jaar en wij wonen in Radewijk aan de Noord-Oosterweg. Ik ben getrouwd met Hans en samen hebben we 2 zonen, Ruben en Gijs, van 21 en bijna 19 jaar.

Sinds 2000 werk ik bij het Waterschap als administratief medewerker. Gestart bij Waterschap Velt en Vecht en na een fusie in 2014 bij Waterschap Vechtstromen.

- Hoe vaak pak je zelf de fiets en waarvoor?

De meeste dagen ging ik op de fiets naar het districtskantoor van het Waterschap in Hardenberg, een kleine 10 kilometer.

Ik schrijf hier "ging", want sinds het begin van de corona crisis werken wij thuis! Alleen de collega's met een functie in de bedrijfsvoering werken, als het nodig is, vanaf de kantoren.

Daardoor krijgt dit stukje tekst wel een andere invulling. Mijn dagelijkse fietstochten zijn opeens een stuk minder. Mijn werkdag start tegenwoordig met een run de trap op naar mijn privé kantoortje in huis.

Dat wil niet zeggen dat ik helemaal de fiets niet meer pak, zeker niet. Voor kleine boodschappen, even een kop koffie bij mijn moeder, zusjes of vriendin, brood halen bij de Molen in Radewijk, ik pak meestal de fiets. Ik vind het zo zonde om voor kleine stukjes de auto te pakken. Even een frisse neus, even lekker naar buiten, heerlijk.

- Waar fiets je beslist naar toe? Met andere woorden: welke plek in het Vechtdal móet iedereen volgens jou gezien hebben? Waarom, wat is er zo bijzonder aan deze plek?

Langs de Vecht vanaf de Haandrik richting Laar in Duitsland, over de Vilsterborg, langs de oude Vechtarm, mooi rondje om te fietsen vanaf huis. Maar ook aan de andere kant van Hardenberg, vanaf de Koppel naar Rheeze door het Vechtdal is het prachtig. Helaas zie je daar heel goed dat het erg droog geweest is, de vennetjes waar je langs fiets liggen bijna helemaal droog.

Afgelopen zomer zijn Hans en ik vanaf Dalfsen op de fiets naar Zwolle gegaan. Over de dijk, door het Vechtdal daar, je moet er even meer moeite voor doen, maar daar is het ongekend mooi.

- Wat mist het Vechtdal nog?

Dat zou ik zo niet weten, het is er al prachtig.

Wat wel leuk zou zijn, meer kleine sintelpaadjes tussendoor. Vanaf de Rondweg in Den Velde kun je "binnendoor steken" over een sintelpaadje wat uitkomt op de Broekdijk. Je komt daar alleen als je het weet, meer van dit soort paadjes zou mooi zijn.

- Op de fiets heb je alle tijd om je gedachten eens lekker de vrije loop te laten. Waar gaan je gedachten naar toe als ze vrij mogen ronddwalen?

Ik probeer niet teveel te denken. Beetje om me heen kijken, beetje kijken wie ik tegen kom.... Gewoon genieten van het buiten zijn, rondkijken of je wat leuks ziet. Zo vaak zie je iets wat je niet verwacht. Een eekhoorn bij de brug over de Randwaterleiding in Den Velde of reeën die de Noordoosterweg over steken. Zo mooi, dicht bij huis.