Hardenberg

Op de Fietse Frieke Kampman

Door de redactie

Wie ben je, wat doe je?

Mijn naam is Frieke Kampman ¿ Herbert en ik woon aan de Eerste Elsweg in Oud-Bergentheim. Geboren op 26 september 1946 aan de Boerendijk in Bergentheim. Mag heel graag buiten werken (liever dan in huis ¿), verzorg de tuin, hou van de natuur, heb drie kippen en twee mooie pony's.

Hoe vaak pak je zelf de fiets en waarvoor?

Kan beslist niet zonder mijn fiets. Wekelijks trap ik vele k-i-l-o-m-e-t-e-r-s om lekker van de natuur te genieten. Met fijne mensen om je heen om lange fietsroutes bv. in Friesland, Drenthe en eigen omgeving te maken. Vooral 's morgens vroeg. Dan is het prachtig wanneer het nog zo lekker rustig is.

Waar fiets je beslist naar toe? Met andere woorden: welke plek in het Vechtdal móet iedereen volgens jou gezien hebben? Waarom, wat is er zo bijzonder aan deze plek?

Langs 'het zilveren lint in het groene Salland', het Vechtdal genaamd, een route die nooit verveelt. Daar rondstruinen en heerlijk even wegdromen. Wanneer je de geschiedenis laat spreken, dan weet je dat de Vecht een oerrivier is. Duizenden jaren geleden was het een meanderende rivier. Rond 1900 is de Vecht gekanaliseerd en nu anno 2020 wordt de Vecht weer in haar oude glorie teruggebracht. Bij het pontje in Loozen en op de grens van Brucht en Oud-Bergentheim tref je vaak mensen met dezelfde 'fietsdrive'

en het mooiste is: men groet elkaar: hojjj, mojjj, heuuujj, zo, ok op de fietse? Maar de omgeving van Hessum (tussen Dalfsen en Vilsteren) mag je absoluut niet overslaan: over fietspaden, gestoffeerd met koeienvlaaien, schitterende natuur en héél uitnodigend. Ook hier kun je met het pontje -belangrijke schakels in fietsroutes- de oerrivier oversteken.

Wat mist het Vechtdal nog?

Dan sluit ik mij aan bij het verhaal van Henry Dorgelo in de Toren van 2 september j.l.: er mogen wel meer fietspaden ècht langs de Vecht komen. Maar de rust en de stilte moeten wel bewaard blijven.

Op de fiets heb je alle tijd om je gedachten eens lekker de vrije loop te laten. Waar gaan je gedachten naar toe als ze vrij mogen ronddwalen?

Op de fiets zijn mijn gedachten altijd bezig en je ziet zoveel meer dan in de auto. Zie oude en prachtige boerderijen, akkervelden begroeid met akkerbouw-produkten en omzoomd met kruidige bloemen, weilanden waar (nog)de koeien grazen, gemaaid gras dat ligt te drogen voor het vee. Je ruikt die lekkere geuren van zo'n landschap. Vaak denk ik aan mijn overleden man Johannes en andere bloedverwanten. Aan vroegere tijden, hoe alles in het Vechtdal is ontstaan. Het land, waar mijn ouders en voorouders zijn geboren.