Hardenberg

Op de fietse

Door de redactie

Wat ben je, Wat doe je?

Mijn naam is Henry Dorgelo. Ik ben 60 jaar en woon in de Marslanden. Ik ben predikant in de wijkgemeente Heemser Esch van de PKN Hardenberg-Heemse en in de PKN-gemeente Sibculo-Kloosterhaar.

Hoe vaak pak je zelf de fiets en waarvoor?

Mijn fiets pak ik om even een boodschap te doen. Voor mijn werk (bezoeken) in Heemse pak ik ook meestal de fiets. Voor mijn werkzaamheden in Sibculo en Kloosterhaar pak ik toch meestal de auto. Dit voorjaar hebben wij een fietsdrager gekocht en nu maken wij ook regelmatig tochtjes wat verder van huis. Bijzonder is dan om telkens weer te ervaren dat wij in een mooi en bijzonder land mogen leven. Naast mijn gewone fiets bezit ik ook nog een ATB. Hiermee cross ik soms door de bossen om toch mijn conditie nog een klein beetje op peil te houden.

Waar fiets je beslist naar toe? Met andere woorden: welke plek móet iedereen volgens jou gezien hebben, en waarom?

Ik vind de Loozensche linie wel erg mooi. Leuk om met het pontje over te steken en dan door te fietsen naar Gramsbergen. Wanneer er nog wat meer tijd is de weg te vervolgen langs de Vecht naar 'het Laar'. Ook het stukje langs Vecht bij Varsen is echt mooi, de stuw over en terug over Vilsteren. Maar het is bij ons overal mooi en goed gezelschap en een goed gevulde fietstas met allerlei lekkers maakt zo van iedere fietstocht een feestje.

Het bijzonderste plekje in Hardenberg blijf ik toch de Rheezer Belten vinden. Maar dat heeft met mijn familie te maken. In de oudheidkamer is er een foto van een schaapherder met zijn schapen op de Rheezer Belten. Deze schaapherder is mijn overgrootvader. Het zat er bij onze familie dus al vroeg in om goed om te zien naar de 'schaapjes'.

Wat mist het Vechtdal nog?

Hier en daar zijn mooie plekjes om even rustig te zitten en even wat te drinken en te eten, maar ze zijn er te weinig. Ook vind ik het jammer dat er weinig fietspaden echt langs de Vecht lopen.

Op de fiets heb je alle tijd om je gedachten eens lekker de vrije loop te laten. Waar gaan je gedachten naar toe als ze vrij mogen ronddwalen?

Of ik mijn gedachten de vrije loop laat op de fiets en waar ik dan over denk? Laat ik het zeggen met een gedicht dat ik een tijdje geleden schreef voor mijn kerkdienst in de streektaal die het thema had: "Op een oale fietse."

Manks

Als ik op mien fietse fietse

Dan prakkeseer ik wel iens

Maar nooit te lange

Want met fietsen

Is 't as met 't le'em;

Ut giet verdan.

Ie mut bliem trappen

Aans val ie umme!

Dus prakkeseer, maar

Manks!