Ommen

Ooievaarsnest tegen de vlakte

Door de redactie

Het ooievaarspaar dat nestelde in een weiland aan de Oosterweg in Beerzerveld heeft het nest moeten verlaten. In de nacht van 25 op 26 juni heeft de mast waarop het nest was gebouwd het begeven, waardoor het nest omlaag is gestort. Het ooievaarspaar en hun drie jongen hebben het overigens allemaal overleefd.

Hetzelfde ooievaarspaar broedt al meerdere jaren op het nest in het weiland van de familie Noppert. Het nest is bij veel mensen bekend, want het was goed zichtbaar vanaf de druk bereden N36. Dat het nest omlaag is gestort, is voor de familie Noppert geen verrassing. De mast met het nest is in de loop der tijd steeds schever gaan staan. De ooievaars pasten hun nest telkens aan door het omlaag gezakte deel te verhogen, maar daarmee zorgden ze er ook voor dat de mast steeds verder uit balans kwam te staan. "Het moest wel een keer misgaan, dat kon je zien aankomen", zegt mevrouw Noppert. "Met die buien vorige week hielden we ons hart al vast, maar toen ging het nog goed. Vannacht gaf de mast het dus alsnog op, toen ik vanochtend uit het raam keek zag ik meteen dat het mis was".

Overigens maken de ooievaars het goed. De jongen stonden op punt van uitvliegen en konden dus al goed genoeg vliegen om veilig de grond te bereiken. En volgend jaar is het ooievaarspaar weer van harte welkom in Beerzerveld. De familie Noppert heeft aangegeven een nieuwe mast met nestplaats te zullen bouwen.