Hardenberg

Oogstfestijn in Holthone naar 2021

Door de redactie

Ze staan er wat sneu bij te kijken op de akker waar de eenjarige rogge volop tot wasdom komt. Bertus Kelder en Bert Odink zien de aren in groeiontwikkeling komen, maar weten ook dat het oogstfeest dit jaar niet door kan gaan. De met jute omwikkelde zeisen gaan dus weer terug naar de schuur en zullen dit jaar niet gebruikt worden.

Harry Kruiper

Voor Bertus zou het de 24ste keer zijn dat hij alles op en rond de beide roggevelden op landgoed De Groote Scheere regelt voor de jaarlijkse Holthoner Oogstdag. "Eerst deed ik dat samen met Roel Gerrits, nu is Bert al geruime tijd mijn compagnon". Bertus vervolgt: "Het ambachtelijk oogsten met de zeis komt er dit jaar niet van. We gaan de oogst deze keer maar met de combine binnenhalen. Het is heel jammer omdat het uitgerekend de 25ste keer zou zijn geweest dat dit jaarlijks oogstfeest gehouden zou worden". Maar beiden zijn het er roerend over eens dat gezondheid momenteel belangrijker is. Het zo gemoedelijke, gastvrije en gezellige festijn, wordt nu een jaar doorgeschoven naar 7 augustus 2021. Dat geldt ook voor het Nederlandse Kampioenschap Stokdorsen dat dit jaar een extra cachet aan het jubileum zou geven. De Oogstdag is in de regio een heel bekend folkloristisch evenement dat afgelopen jaar zo'n 3.000 bezoekers trok. De Historische Vereniging Gramsbergen had zich als organisatie er juist op verheugd met de jubileumeditie ook landelijk nog meer in de aandacht te komen.

Alle locaties

Voor Bertus geldt dat zijn medewerking aan die 25ste editie dus een jaar langer op zich laat wachten. Toch heeft hij zich op alle locaties laten gelden. Bertus vertelt: "Het was Herman Slatman die in 1994 het initiatief nam, samen met Lucas Waterink. De familie Habers uit Ane en Roel Gerrits maakten de organisatiecommissie compleet. Die eerste keer was de Oogstdag dan ook aan De Vaart in Ane rond de hoeve van Habers. Míjn eerste keer was in 1996 tijdens de tweede Oogstdag, ook daar, toen het nog om de twee jaar gehouden werd. De derde was in 1998 bij Roel Gerrits in Engeland. Die derde keer was ook al uniek, want er werd geoogst in de regen. Dat gebeurt eigenlijk nooit. De vierde editie werd gehouden bij het kasteel van het landgoed, daarna zijn we op de huidige locatie hier bij De Ganzenhoeve terecht gekomen. En de oude dorsmachine van Roel Gerrits is nog steeds een publiekstrekker en gebruiken we nog steeds".

Oogsten én dorsen

Op de roggeakker staat een grote bult afgedekt met zwarte folie. Bertus legt uit dat dat de mite is. "Het is de korenmijt. Daaronder zit de rogge van de Oogstdag van afgelopen jaar die toen op folkloristische wijze met de drietand is gebonden en in schoven gezet. Dat moet wel goed gebeuren want de schoven moeten kunnen blijven staan en de wind moet er doorheen kunnen. Gemaaide rogge kun je niet direct verwerken. Het is nog niet voldoende afgerijpt. Daarom dorste men vroeger ook later, in wintertijd. Dat gebeurde dan op de deel in de boerderij en vaak tussen het melken van de koeien door".

Harry Kruiper

Harry Kruiper