Hardenberg

Onthulling bord '125 jaar Veldzicht'

Door de redactie

Veldzicht in Balkbrug staat dit jaar stil bij het feit dat in 1894 de deuren van de kliniek voor het eerst werden geopend. Om de mijlpaal van 125 jaar Veldzicht te vieren zijn er dit jaar diverse activiteiten. Algemeen directeur Rob van der Plank van Veldzicht onthulde woensdagochtend 29 mei, samen met burgemeester Peter Snijders van Hardenberg, bij de ingang van de kliniek een speciaal bord ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Veldzicht.

De geschiedenis van de instelling en haar patiënten is bijzonder. In 125 jaar tijd is het verschillende malen van gedaante veranderd. In 2013 dreigde zelf sluiting. Inmiddels fungeert Veldzicht al weer enkele jaren als Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP). De geschiedenis van Veldzicht in een notendop:

Veldzicht begon in 1894 als een Rijksopvoedingsgesticht voor jongens en werd later een Rijksasiel voor Psychopaten voor de behandeling van patiënten met de maatregel TBR (ter beschikking van de regering). De term TBR is later vervangen door TBS (terbeschikkingstelling). Veldzicht bestond als TBS-kliniek (en later forensische psychiatrisch centrum) tot 2013. Een dreigende sluiting vanwege de vermindering van TBS-plekken leek Veldzicht de das om te doen. Door acties van medewerkers, buurtbewoners, de regio, patiënten en politiek is dat voorkomen. Veldzicht mocht blijven bestaan, maar de populatie werd anders.

In de laatste zes jaar heeft de kliniek zich sterk ontwikkeld als betrouwbare speler in een netwerk van justitie, de vreemdelingenketen en de GGZ. Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht is gespecialiseerd in de behandeling van vreemdelingen met een niet-westerse achtergrond die zijn aangewezen op psychiatrische zorg. Er zitten verschillende doelgroepen, variërend van verwarde asielzoekers tot vreemdelingen die tbs opgelegd hebben gekregen. Alle patiënten hebben één ding gemeen: ze hebben psychische problemen en hebben daardoor specialistische zorg nodig, die binnen de muren van Veldzicht geboden wordt. In CTP Veldzicht is plek voor 172 patiënten. Er werken ruim 430 personen.