Twenterand

Ondermaats DETO onderuit in Buitenpost

Door de redactie

Voor de tweede speelronde mocht DETO naar het noorden van Friesland waar de wedstrijd tegen Buitenpost op de rol stond. Na de openingswedstrijd van vorige week tegen Swift, nu een tegenstander die wat meer bekend is bij DETO. In het afgelopen seizoen werd in april van dit jaar nog met 2-2 gelijkgespeeld in Buitenpost.

JOHN VAN MIL

Hoofdtrainer Otto Krabbe had zijn ploeg deze middag op één positie gewijzigd ten opzichte van een week eerder. De geblesseerde Tim Bongers stond niet op het wedstrijdformulier en in zijn plaats speelde Stan Nijhuis. In de beginfase was het even aftasten en kwam DETO in de tweede minuut goed weg toen een lobje op de lat belandde in plaats van in het DETO doel. Daarna liet Buitenpost grote delen van de wedstrijd de bal aan DETO dat veel te weinig deed met het vele balbezit. Er werd slordig en te traag gespeeld, men was onnauwkeurig in de passing en hierdoor was het DETO spel tamelijk voorspelbaar en weinig verrassend voor de Friezen die constant loerden op fouten aan DETO kant om er daarna snel uit te komen met hun uitstekende snelle spitsen. In de 16e minuut leverde onnodig balverlies van Mark Koetsier de 1-0 op voor de thuisploeg die zomaar vrije doortocht kreeg richting Anthony van Zaltbommel. Deze was kansloos op de inzet van Rick Weening. Tien minuten later had het ook zomaar 2-0 kunnen zijn voor de thuisploeg, maar deze keer was Anthony van Zaltbommel wel de sta-in-de-weg voor Buitenpost. Tien minuten voor de thee was het Kevin Aman die DETO, vanaf de rechterkant komend, terugschoot in de wedstrijd. Kevin speelde een tegenstander uit om daarna hard en laag binnen te schieten in de korte hoek: 1-1. Net toen iedereen ervan uitging om met een gelijke stand te gaan rusten was het weer Buitenpost dat profiteerde van geschutter in de DETO defensie: 2-1 door Rudmer Loonstra.

Tweede helft

Wie na de thee dacht dat DETO de wedstrijd zou gaan kantelen, kwam bedrogen uit want in de 58e minuut kon Rick Weening met vallen en opstaan door de DETO verdediging slalommen en ook nog raak schieten: 3-1. Acht minuten later kwam DETO goed weg toen de 4-1 wegens buitenspel werd geannuleerd. DETO probeerde vervolgens met een dubbele wissel het tij te keren, maar behalve nog meer balbezit leverde dit weinig echte kansen op. Kevin Aman was in de 70e minuut wederom het dichtst bij een doelpunt maar zijn inzet werd ternauwernood door doelman Van der Meulen gered en ook in de slotfase was hij met een van de lijn gehaalde kopbal nog dichtbij de aansluitingstreffer. Verder liet Buitenpost het niet komen en won zo volkomen verdiend van DETO dat deze middag een lesje in strijd en effectiviteit kreeg van de Friezen.

Door deze nederlaag staat de teller na twee gespeelde wedstrijden nog op nul punten voor DETO. DETO ontvangt komende zaterdag een wel hele oude bekende: RKAV Volendam. Op voorhand door velen gezien als één van de mogelijke kampioenskandidaten in de hoofdklasse B. Echter ook Volendam liep al in de tweede speelronde tegen een verrassende 1-4 nederlaag aan, nota bene op eigen veld tegen NSC Nijkerk en zal zaterdag ongetwijfeld getergd aan de aftrap verschijnen in Vriezenveen. DETO zal ook komende zaterdag anders de wedstrijd in moeten gaan dan in Buitenpost wil het een positief resultaat gaan halen tegen RKAV Volendam, dat ook in de jaren '70 en '80 haar opwachting al eens maakte in Vriezenveen. Aftrap komende zaterdag is om 14.45 uur op 'Het Midden'. Iedereen is van harte welkom.