Hardenberg

Omroep NOOS maakt special over 75 jarige herdenking Holocaust

Door de redactie

In 2020 wordt aandacht besteed aan 75 jaar bevrijding van Nederland. Omroep NOOS besteedt in dit kader in een drietal radio-uitzendingen speciale aandacht aan drie thema's.Woensdag 22 januari 2020 is de eerste van de drie thema-uitzendingen. Dan wordt aandacht besteed aan de Holocaust.

26 en 27 Januari 2020 wordt herdacht dat het 75 jaar geleden is dat de Holocaust werd beëindigd. Op 27 januari 1945 werd het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau door het Russische leger bevrijd. Daarmee kwam een einde aan de massale vernietiging van Europese Joden in Auschwitz, dat als grootste vernietigingskamp met vijf gaskamers en crematoria, na de oorlog het symbool is geworden van de Shoah.De Verenigde Naties hebben 27 januari uitgeroepen tot wereldwijde Holocaust Memorial Day.

In een twee uur durende live-uitzending wordt aandacht geschonken aan onder andere de Kristallnacht, transport naar de kampen, de industriële vernietiging van Joden, rol van Nederland(ers), leven na de Holocaust en de huidige situatie van bijv. stigmatisering en de prangende vraag of wij er iets van hebben geleerd.

Aan het programma nemen deel de heer Alwin te Rietstap (wethouder gemeente Hardenberg), mevrouw Hadassa Hirschfeld (oud-directielid CIDI, historica en spreker herinneringscentrum Kamp Westerbork), mevrouw Jannie Wiechman (St. Joods Werkkamp Molengoot in Hardenberg) en de heer Gerko Warner (St. Herdenking Joods Ommen).

De uitzending is te beluisteren van 19.00 uur tot 21.00 uur bij Omroep NOOS (FM 107.4) en via de livestream. (www.omroepnoos.nl)

DeltaFM zendt donderdag 23 januari de uitzending uit van 22.00 uur tot 24.00 uur. (FM 105.3) en via de livestream (www.deltafm.nl)