Ommen

Omm'n Nabij: Broodfonds Ommen een feit

Door de redactie

Op 11 juni besloten ruim 20 ondernemers tot de oprichting van het eerste Broodfonds in Ommen en Omgeving. Met dank aan initiatiefnemer Wim Klein Horsman uit Lemele. De eerste actie was het vormen van een bestuur. Rolf van Dijk uit Lemele, Frans Heerink uit Ommen en Karin Gibcus uit Giethmen zijn nog dezelfde avond toegetreden tot het bestuur.

Het Broodfonds Omm'n Nabij is officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en 21 ondernemers uit Ommen en Omgeving doen al mee. Aanmelden kan via Omm-n-nabij@broodfonds.nl. Bij 50 deelnemers is het Broodfonds vol.

Waarom zou je deelnemen aan een Broodfonds?

De laatste tijd is er veel nieuws rondom de verplichte AOV voor ondernemers. Een Broodfonds is geen verzekering, maar wel een alternatief of een kostenverlagende aanvulling op een (verplichte) AOV. Een Broodfonds is een voorziening waarbij ondernemers elkaar kennen en elkaar steunen als één van de leden ziek wordt. Een Broodfonds heeft dus een ander doel en werkt met heel andere uitgangspunten dan een verzekeraar. De meest opvallende verschillen met een verzekering zijn kleinschaligheid, betaalbaarheid, buffer in plaats van premie en transparantie. Er is geen winstoogmerk.

Iedere ondernemer bepaalt zelf welk bedrag hij wil ontvangen bij ziekte en stort 4,5% van dit bedrag maandelijks op zijn eigen Broodfonds-bankrekening. Dit bedrag blijft van de ondernemer na aftrek van schenkingen aan zieken in zijn Broodfonds. Als een ondernemer besluit te vertrekken uit het Broodfonds (bijv. bij verhuizing) neemt hij zijn tegoed mee. Zo kan een Broodfonds dus een aanvulling zijn op een AOV: Door de lage inleg, kan de ondernemer bij de AOV een eigen risico-periode van 2 jaar afspreken en daarmee zijn premie flink verlagen. Extra informatie vind je op www.broodfonds.nl of stuur een mail naar Frans, Karin en Rolf via bestuur.omm-n-nabij@broodfonds.nl