Hardenberg

Olaf en Robert naar de finale tuinaanleg

Door de redactie

Studenten Olaf Wassens uit Putten en Robert van Rhee uit Dedemsvaart zijn de winnaars geworden van de kwalificatieronde in Hardenberg van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg en pakten hiermee een ticket voor de landelijke finale op de tuinbeurs in Den Bosch.

Olaf en Robert (rechts op bovenstaande foto) zijn studenten van de opleiding Tuin & landschap van Zone.college in Zwolle. In de wedstrijd namen ze het op tegen studenten van Aeres, Terra en Lentiz. In twee dagen werd hun vakmanschap behoorlijk op de proef gesteld. Olaf en Robert werden gesteund door hun coach Chris Potze, docent van Zone.college.

Aan de hand van een reële praktijkopdracht moeten de deelnemende teams laten zien dat ze het hele proces beheersen van communicatie met de klant tot kennis van de bodem. Van sortimentskennis tot plannen, samenwerken en omgaan met onverwachte uitdagingen. Een vakkundige jury beoordeelt de aangelegde tuin, maar kijkt ook naar alle andere vaardigheden.

EuroSkills

Er zijn in januari in totaal vier kwalificatiewedstrijden. Alle winnende teams strijden van 13 tot en met 15 februari tijdens Nederlands grootste tuinbeurs TuinIdee in Den Bosch om de nationale titel. Aan de vier kwalificatieronden nemen in totaal zestien teams van elk twee leerling-hoveniers deel. De Nationale Wedstrijd Tuinaanleg wordt georganiseerd door Branchevereniging VHG in samenwerking met de AOC's. De winnaar in Den Bosch mag meedoen aan Euroskills, waar alle landen van Europa aan meedoen. Euroskills vindt in september plaats in Graz, Oostenrijk.