Hardenberg

Ode aan Wim Sonneveld met unieke beelden in de Gashouder

Door de redactie

Zondag 8 maart vanaf 15.00 uur zorgen Hans van der Woude en Frank Jochemsen met unieke beelden en verhalen voor een prachtig Wim Sonneveld portret.

Wim Sonneveld behoort samen met Wim Kan en Toon Hermans tot de de Grote Drie van het naoorlogse Nederlandse cabaret. Zijn personages 'Nikkelen Nelis', ' Frater Venantius' en zijn liedjes 'Het Dorp', ' Margootje' en ' Tearoom Tango' zijn legendarisch en tijdloos.

In de theatrale lezing 'Niemand dan wij' vertellen Hans van der Woude (weduwnaar van Friso Wiegersma) en Frank Jochemsen (auteur van het boek) over de schat die zij op de zolder van Wiegersma vonden, en hoe die vondst tot een boek kwam. Het programma hangt aan elkaar van uniek beeldmateriaal. We zien Wim Sonneveld repeteren voor zijn beroemdste lied 'Het Dorp', er komen privéfilmpjes voorbij en verloren gewaande beelden van Willem Nijholt. Hans en Frank tonen decor- en kostuumontwerpen, tekeningen, liedteksten en foto's. Alles wordt in een flitsende visuele presentatie voorzien van historische context en minder bekende verhalen uit de eerste hand.

Na de pauze volgt een bijzondere vertoning dat met het boek en de lezing samen hangt. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden vond Frank Jochemsen in 2017 nog meer uniek beeldmateriaal van Wim Sonneveld: een registratie van het cabaretprogramma A la carte uit 1957. Meer dan zestig jaar oud dus. Daarin is Sonneveld te zien met zijn vaste medewerkers Conny Stuart en Joop Doderer. Hij brengt materiaal van Annie M.G. Schmidt, Michel van der Plas en Pieter Goemans. Het historisch belang van deze vondst is groot, want uit deze periode zijn vrijwel geen bewegende beelden van Sonneveld bekend. Opmerkelijk is de tijdloze frisheid van het materiaal; de show is nauwelijks gedateerd te noemen. Deze registratie heeft meer dan zes decennia in een archief gelegen en wordt nu voor het eerst openbaar vertoond.

Sta-concert met JW Roy

De avond ervoor, zaterdag 7 maart, zorgt JW Roy voor een stomend sta-concert vol country, soul en rock 'n roll in de Gashouder.

JW Roy is een Nederlandse singer/songwriter die samenwerkt met de allergrootsten, zoals Guus Meeuwis, Ilse de Lange en Bløf. JW zingt in het Engels, in het Nederlands of in het Brabants. Hij speelt solo, of met band. Maar altijd recht vanuit het hart. Zijn nieuwe bijzondere tour 'Het is hier goed' is een ode aan zijn Brabantse albums. Hij speelt zijn tour op bijzondere locaties en doet daarbij de Gashouder aan. De Americana man staat garant voor een geweldig sta concert vol songs van een ruwhouten schoonheid. Aanvang concert 21.00 uur. Zaal open vanaf 20.00 uur.

Informatie en kaartverkoop www.gashouderdedemsvaart.nl.