Hardenberg

Met trekker en huifkar over het platteland

Door de redactie

Op een zonnige vrijdagochtend, 15 februari, ontvingen de plaatselijk belangen van Oud-Bergentheim en de Gouden Ploeg het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg. De plaatselijk belangen hebben samen opgetrokken om in kort tijdsbestek een gevarieerd programma aan te bieden waarbij het werkbezoek in teken staat van kennismaken met het platteland en zijn bewoners.

Het gezelschap ontmoet elkaar bij minicamping Schottink, alwaar de boerin vertelde over haar bedrijf. Vervolgens werd er plaatsgenomen in de huifkar van familie Bouma uit Brucht en liep de route door de buurtschappen Oud-Bergentheim en de Gouden Ploeg. Onderweg werd er gestopt bij pluimveebedrijf Salomons, Bed & Breakfast Brinkesdiek, hondenpension Reindershoeve, monumentale brug 'Gouden Ploeg', boerderij Schottinkslag, bloembollenbedrijf Trip en familie Scholten. Bij elke stop werd er kort een verhaal verteld door de bewoners, was er soms tijd voor een rondleiding en werd er stil gestaan bij innovatie, duurzaamheid of toekomstvraagstukken. Onderweg werd er door leden van beide plaatselijk belangen vertelt over het gebied, geschiedenis, bijzonderheden en kenmerken van de plekken waar de trekker langs reed. Een gemoedelijke sfeer, veel onderlinge interactie en geïnteresseerde vragen kenmerkden de ochtend. De gastvrijheid van het platteland kwam goed tot zijn recht.

Rode draad en boodschap die de plaatselijk belangen willen meegeven is de toekomst van het platteland. De agrarische bedrijven die doorontwikkelen en hun bestemming behouden, de agrarische bedrijven die verbreden of andere bedrijfsactiviteiten ontwikkelen en agrarische bedrijven die stoppen en de problematiek die daarbij komt kijken. Het samen werken, samen leven en er samen de schouders onder zetten zijn waarden die van oudsher kenmerkend zijn voor beide buurtschappen. Vrijdag hebben burgemeester, wethouders en medewerkers van de gemeente Hardenberg dit kunnen ervaren.