Hardenberg

Noord Nederlands Toneel speelt Oom Wanja

Door de redactie

Het Noord Nederlands Toneel is een zeer gewaardeerde gast in theater De Voorveghter in Hardenberg. Het zijn altijd grote en grootste producties die nét passen op het toneel van De Voorveghter. Ook dit seizoen staat er weer een stuk op de planken! Het is een klassieker van Anton Tjechov: Oom Wanja. Op dinsdag 20 oktober is dit toneelstuk om 20.15 uur te zien.

reyer boxem

De hoofdpersoon van Anton Tsjechovs toneelstuk Oom Wanja heeft zich tientallen jaren uit de naad gewerkt voor zijn zwager, een arrogante hoogleraar. Omdat ze dachten dat het belangrijk was wat de beste man deed, bestierden Wanja en zijn nichtje Sonja het landgoed, zodat hij zich met kunstbeschouwing kon bezighouden. Maar de professor bleek een mislukkeling en zijn elitaire projecten niet bestaand. Wanja heeft zijn leven gegeven voor een zeepbel. En dus komt hij in opstand.

Tsjechov staat bekend als schrijver van personages die bang zijn om te handelen, waardoor de wereld hen inhaalt. De drie zusjes in Drie zusters, Wanja, het titelpersonage van Ivanov, allemaal zouden ze een ander leven willen, maar ze komen er niet aan toe dat te realiseren. Die individuele en persoonlijke drama's zijn in de 21e eeuw een maatschappelijk drama geworden: we weten dat we ons leven ingrijpend moeten veranderen willen we de aarde en de samenleving leefbaar houden. Maar de vraag is of we niet pas de urgentie zien om in te grijpen als het eigenlijk al te laat is.

Oom Wanja is het Nederlandse langverwachte grote zaaldebuut van Liliane Brakema, die zich vanaf seizoen 2020-2021 bij het Noord Nederlands Toneel als associated artist aansluit. Brakema's versie van Oom Wanja speelt zich af in een wereld in een crisis, in een tijd waarin het huidige economische en sociale systeem in duigen is gevallen. Terwijl buiten het theater de wereld zich probeert her uit te vinden, probeert een groep acteurs tegen de klippen op Oom Wanja op te voeren om te verdwalen in een oud verhaal dat misschien niet meer helemaal past op deze tijd.

Bestellen kaarten

Kaarten zijn bij voorkeur te bestellen via www.voorveghter.nl of via 0523-280350. Indien dit niet kan, bent u tijdens de openingstijden ook welkom bij de Theaterkassa. Per voorstelling zijn twee rolstoelplaatsen beschikbaar. Deze plaatsen kunnen alleen telefonisch of aan de Theaterkassa worden aangevraagd. De kassa van De Voorveghter is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur en donderdag tussen 19.00 en 20.00 uur. Tevens is de kassa een half uur voor iedere voorstelling geopend.