Twenterand

Zonder Licht geen kleur

Door de redactie

In het Middendorpshuis aan de Grotestraat 4 in Den Ham is, van 11 september tot en met 25 oktober, de expositie 'Zonder Licht is er geen kleur' te zien, met werk van Janneke Wemekamp.

Janneke Wemekamp-Wolters is opgegroeid in een christelijk gezin in Lemele. Op jonge leeftijd had zij al veel liefde voor tekenen. Na de middelbare school studeerde zij aan de Christelijke Nationale Schildersschool en ging zij in de leer bij meerdere bekende Nederlandse kunstenaars. Zij maakte dessins bij een grote internationale textieldrukkerij. Ook kerkinterieurs ontwerpen, kleurgeven had haar passie alsook bij mensen thuis hun identiteit weergeven in hun interieur met kunst en kleur. Veelzijdig werk. "Toch ging mijn voorliefde uit naar het voor mijzelf schilderen. Ik wilde datgene wat mij bezighield als christen tot uitdrukking brengen. Zo ontstonden de schilderijen met een diepere gedachte".

Ze schildert met allerlei materialen en technieken. De stijl van haar werk is veelzijdig: symbolisch realistisch, hyperrealistisch, impressionistisch, abstract. Achter de abstracties gaat een symbolische werkelijkheid schuil waarbij kleuren, vormen en lijnen een diepere betekenis krijgen. "In mijn werk weet ik mij afhankelijk van mijn Grote Inspiratiebron. Als ik naar de natuur, de kleuren, de diversiteit in de schepping kijk, dan staat voor mij vast dat God aanwezig is. Ik hoop dat door mijn kunstenaarschap mensen geraakt worden en net zo verwonderd en dankbaar als mij mogen zijn over het wonderlijke van Gods schepping. Tot op de dag van vandaag is dit de drijfveer in mijn werk".

De tentoonstelling is open op woensdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur. Op Open Monumentendag 14 september is het museum extra geopend, van 10.00 tot 16.00 uur.