Hardenberg

Zo stemde Overijssel voor de Eerste Kamer

Door de redactie

De 47 Overijsselse Statenleden brachten maandagmiddag hun stem uit voor de leden van de Eerste Kamer der Staten Generaal. Alle stemmen zijn geldig bevonden en er zijn geen blanco stemmen uitgebracht.

De uitslagen zijn als volgt: VVD lijst 1: 6 stemmen voor A. (Annemarie) Jorritsma-Lebbink. CDA lijst 2: 8 stemmen voor H.P.M. (Ben) Knapen; 1 stem voor T.W. (Theo) Rietkerk. D66 lijst 3: 3 stemmen voor A.L. (Annelien) Bredenoord. PVV lijst 4: 3 stemmen voor M.H.M. (Marjolein) Faber. SP lijst 5: 3 stemmen voor M.J.M. (Tiny) Kox. PvdA lijst 6: 4 stemmen voor M.L. (Mei Li) Vos. GroenLinks lijst 7: 1 stem voor P. (Paul) Rosenmöller; 3 stemmen voor F. (Farah) Karimi; 1 stem voor M.M. (Margreet) de Boer. ChristenUnie lijst 8: 4 stemmen voor M.H. (Mirjam) Bikker. Partij voor de Dieren lijst 9: 1 stem voor C. (Christine) Teunissen. SGP lijst 10: 2 stemmen voor P. (Peter) Schalk. 50PLUS lijst 11: 1 stem voor M.J. (Martin) van Rooijen. Onafhankelijke Senaatsfractie lijst 12: Geen. Forum voor Democratie lijst 13: 5 stemmen voor P.B. Cliteur; 1 stem voor O.J. Hermans.

Officiële bekendmaking 31 mei

Na het tellen van de stemmen, zijn de uitslagen per bode naar Den Haag gestuurd. De Kiesraad maakt de uitslagen van alle provincies officieel bekend op vrijdag 31 mei. Dan is de samenstelling van de Eerste Kamer voor de komende vier jaar bekend.

Getrapte verkiezingen

De 75 leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten in Nederland. Dit gebeurt in de vorm van getrapte verkiezingen: inwoners kiezen de leden van Provinciale Staten en die kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. Dat laatste gebeurde maandagmiddag in alle provincies gelijktijdig om klokslag 15:00 uur.