Twenterand

Woonboerderij Leertendijk wint Erfgoedprijs

Door de redactie

De Ons Erfgoedprijs 2019 is gewonnen door de woonboerderij aan de Leertendijk 1 in Den Ham. Dat maakte Marie José Temmink, voorzitter van de Stichting Ons Erfgoed, op zaterdag 14 september bekend bij café-restaurant Harwig in Den Ham.

De strijd ging tussen het woonhuis aan de Marleseweg 20a van de familie Huisjes en de woonboerderij aan de Leertendijk 1 van de familie Lusseveld, allebei in Den Ham. De woonboerderij, plaatselijk bekend als Hekk'n, bleek de winnaar te zijn. De eigenaren, de familie Lusseveld-Boll ontvingen de fraaie glassculptuur, vervaardigd door de Hammer kunstenaar Kees Huigen, met op de achterste glasplaat hun boerderij gegraveerd.

Wethouder Bart-Jan Harmsen benadrukte in zijn toespraak het belang van ons erfgoed. De beide nominaties laten zien dat het erfgoed diverse verschijningsvormen kent. Dat bleek ook vorig jaar al, toen Het Anker in Vroomshoop en De Swaen in Den Ham winnaar werden.

De familie Lusseveld werd in 2014 eigenaar van het boerderijtje aan de Leertendijk 1 te Den Ham. Het duurde twee jaar voordat er vergunning er was om dit rijksmonument te mogen renoveren. Met steun van het Oversticht uit Zwolle kon de restauratie worden uitgevoerd. De buitenmuren zijn gehandhaafd maar wel aan de binnenzijde goed geïsoleerd. De buitendeuren op de deel zijn voorzien van glas en de oude deuren doen dienst als luiken. De gebinten zijn weer in ere hersteld en deze zijn in al hun pracht te zien in de woonkamer die gesitueerd is op de oude deel. De woning is een juweeltje geworden waarin heel veel elementen uit vroegere tijden terug te vinden zijn. Het monument staat een beetje in een dalletje, vanaf de Janmansweg is de ligging goed te zien.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer