Hardenberg

Win een groene tuin

Door de redactie

Wie in Overijssel kans wil maken op een groene voortuin kan meedoen aan de actie 'Help mijn tuin heeft tegels!'. Met deze actie wil de provincie tuineigenaren stimuleren om tegels en stenen te vervangen door groen. Van alle aanmeldingen maken tien tuineigenaren door loting kans op een 'make-over" van hun voortuin. Aanmelden kan tot en met 31 augustus via www.helpmijntuinheefttegels.nl.

We zien het steeds vaker, versteende voortuinen. Naast dat het misschien wat saai is, brengt het ook andere moeilijkheden met zich mee. Zo kan een versteende voortuin in de zomer ontzettend warm worden. Die hitte merk je ook in je huis. Met een hevige regenbui kan het water niet de grond in. Regenwater komt daarmee in ons riool terecht. Dat is jammer, want dat is niet goed voor de kwaliteit van het water. En we zien dat het slecht gaat met onze insecten, bijvoorbeeld met de vlinders in Nederland. Tuinen met bloemen en planten trekken vlinders, vogels en insecten aan. Bovendien is een groene tuin belangrijk in verband met de klimaatverandering: ze vangt regenwater beter op en ze zorgt voor verkoeling bij hitte.

Actievoorwaarden

Voor deelname aan de actie 'Help mijn tuin heeft tegels!' geldt een aantal regels. Zo moet de voortuin voor minstens de helft uit stenen bestaan. Ook moet de tuin aan de openbare weg liggen. Want een nieuwe groene voortuin moet anderen natuurlijk inspireren om ook een groene voortuin aan te leggen. Ten slotte moet je als deelnemer willen leren hoe je de tuin kunt onderhouden. Een groene tuin vraagt wel wat liefde en aandacht. Om hem zo lang mogelijk groen te houden vinden we het belangrijk dat je je voortuin goed onderhoudt. Alle actievoorwaarden en informatie zijn te vinden op www.helpmijntuinheefttegels.nl. De loting van de tien winnaars is begin september. De tuinen worden in het najaar door professionele hoveniers groen gemaakt.