Twenterand

Waypoint start met vroegsignalering

Door de redactie

Waypoint Twenterand wil het ontstaan, de instandhouding en het terugkeren van verslaving voorkomen. Dit doen zij door aandacht te hebben voor de persoonlijke verhalen en omstandigheden van de verslaafden en hun omgeving. Samen met hen wordt er gezocht naar passende oplossingen.

Waypoint doet niet de verslavingsbehandeling, maar helpt wel de weg naar de goede instantie te vinden bijvoorbeeld. Ook na de behandeling helpen ze de ex-verslaafde op weg om zijn of haar plekje in de maatschappij weer te vinden. "Elke hulpvraag komt bij een coördinator terecht. Dit kun je wel vergelijken met een EHBO-post", legt bestuursvoorzitter Rianca Evers uit. Deze persoon kijkt dan wat er gedaan kan worden voor een verslaafde en zijn omgeving. Het doel is niet om gelijk met instanties aan te komen, maar om de mensen gerust te stellen en naast ze te gaan staan. Samen kijken naar eventuele vervolgstappen.

Waypoint werkt met vier pijlers. De eerste is het buddyproject. De doelstelling bij dit project is om iemand naast een verslaafde te zetten om de stappen naar de goede hulpverlening te nemen. Deze persoon onderhoudt contact met de verslaafde en is zijn vangnet tijdens moeilijke momenten. Na de behandeling kijkt de buddy mee hoe het dagelijks leven weer opgepakt kan worden. "In Twenterand heerst nog wel een taboe op verslavingen", zegt Rianca, een van de coördinatoren van Waypoint. Mensen voelen zich vaak niet gehoord of gezien en door een buddy voelen ze zich wel serieus genomen. De isolatie bij verslaafden is vaak groot en door het buddyproject neemt dat af.

Familiezorg en preventie

Waypoint ondersteunt ook de mensen om de verslaafde heen. "Deze mensen hebben vaak heel veel vragen en weten niet wat ze moeten doen", zegt Rianca. "Vaak vragen ze zich af wat ze wel en niet kunnen zeggen of doen, maar ook hoe ze zichzelf en hun kind kunnen beschermen". Er is een Moedige Ouders groep binnen Waypoint. Dit zijn ouders die het proces van een verslaafd kind meegemaakt hebben en nu andere ouders helpen. Preventie is ook een belangrijk item binnen de stichting. Er wordt veel voorlichting gegeven op scholen, bij kerken en sportverenigingen.

Vroegsignalering

Samen met Stichting Manna en Stichting BOOT (Budget Op Orde Twenterand) heeft Waypoint het project Vroegsignalering opgezet. "Verslaving, armoede en schulden gaat vaak samen", vertelt Yvonne Borkent. Het doel is het creëren van veilige huizen, plaatsen en mensen in de gemeente bij wie je veilig je verhaal kwijt kunt. Mensen die naast je staan. In de coronatijd is dat best lastig. We willen de inwoners van Twenterand leren hoe je kunt zien dat kinderen in armoede leven of dat er een verslaving is thuis", zegt Rianca. Hoe kun je het zien en wat moet je dan doen. Waar kun je terecht? Wat kun je wel en wat kun je beter niet zeggen bijvoorbeeld. Mensen weten vaak niet wat ze moeten doen en doen dan niks. Het taboe moet doorbroken worden, want anders kan er geen hulp verleend worden. "Verslaafden zijn gewone mensen net als wij en zij verdienen ook hulp. Ook kunnen we zo de volgende generatie beschermen", aldus Yvonne.

Giften en vrijwilligers

Helaas kent Waypoint ook zorgen. "Het aantal hulpvragen is tijdens de coronaperiode toegenomen en de financiële middelen zoals diverse fondsen zijn juist minder geworden", zegt Yvonne. "Dat baart ons echt zorgen". Giften zijn dan ook van harte welkom via https://benjijvrij.nl/twenterand/doneren "Ook nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom", zegt Rianca. Buddy's, maar ook voor andere taken. Wil je vrijwilliger worden, of heb je andere vragen neem dan gerust contact op met Yvonne Borkent, 06-19916786 of info@waypoint-twenterand.nl.