Twenterand

Wat is het Taalpunt

Door de redactie

Tijdens de Week van de Alfabetisering, van 9 tot en met 13 september, zetten verschillende organisaties zich in voor een leven lang leren en ontwikkelen. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer of smartphone. Het Taalpunt Twenterand organiseert, samen met haar partners, verschillende activiteiten voor alle inwoners van Twenterand.

Zo is er de start van het Voorleesexpress, een taalchallenge en op donderdagmiddag is er de Toolkit Laaggeletterheid, een workshop voor iedereen die met kinderen en ouders werkt. De workshop geeft handvatten om laaggeletterde ouders en kinderen op weg te helpen. Het doel van de workshop is het vergroten van de betrokkenheid van ouders en het stimuleren van de taalontwikkeling bij kinderen.

Het Taalpunt is er het hele jaar voor alle inwoners van Twenterand die op de één of andere manier moeite hebben met lezen of schrijven. Iedereen die zijn taalbeheersing wil verbeteren kan naar het Taalpunt in de bibliotheek in Vriezenveen komen. Maar ook voor andere basisvaardigheden zoals rekenen en omgaan met de computer kunt u hier terecht.

Niet dom

Dianne Companje, coördinator van het Taalpunt. "Een dame zei eens tegen me: 'Ik heb dan wel moeite met lezen en schrijven, maar ik ben niet dom'. En dat is ook zo. Moeite hebben met taal betekent niet dat je dom bent. Het betekent dat je misschien moeite had op school. Of dat je thuis niet zoveel met taal deed. Het betekent ook dat je nog kunt leren. Dat je kunt leren lezen. Zodat je je kinderen of kleinkinderen kunt voorlezen. Dat je zelfs kunt leren schrijven. Zodat je zelf die ene mail kan sturen. Hoe fijn zou dat zijn? Zelf kunnen lezen en schrijven. Niet meer aan iemand hoeven vragen om het voor jou te doen. Geen smoesjes meer verzinnen. Of bang zijn dat iemand je gaat vragen om iets te lezen of op te schrijven.

Het gevoel van de bel

Martine, vrijwilligster bij het Taalpunt: "Ken je dat gevoel nog? De bel van school die weer gaat, kinderen die langzamerhand naar binnen lopen, de stilte die op het schoolplein ontstaat. Het gevoel krijgen dat alle plezier weer is afgelopen en we weer serieus moeten zijn. De klas in, hopen de dag goed door te komen. Vooral niet de blik van de leraar vinden en erg geconcentreerd naar het werkboekje kijken. Voor sommige kinderen was het gevoel van de bel positief, niet meer sociaal onhandig in de pauzes kijken en vermijden van, maar gewoon weer terug naar structuur, door een volwassene aangebracht. Schijnveilig voelen, want hoe veilig was je eigenlijk in de klas? Je wist meteen wanneer er nieuwe klassenindelingen waren, waar je stond in de rangorde. Hoor ik erbij of toch niet? Altijd spannend, want het bepaalde je hele schooljaar.

Voor sommigen was het gaan van de bel negatief. Terug de klas in, weer zwoegen op rekenen, schrijven, lezen. De minst leuke lessen waren dat. Door middel van toetsen, testen en cito's checken of je het wel kon, wat een spanning bracht dat met zich mee. Het lastige was dat je het vaak niet kon. Grappen werden erover gemaakt, je voelde je dom".

Dianne vervolgt: "Wat een opluchting zal het zijn geweest wanneer er geen verplichting meer was om testen en toetsen te doen, en gewoon aan het werk te gaan. Gewoon met de handen te werken. Geen gezeur, geen gedoe met waar je niet goed in bent, alleen gedoe om de werkbriefjes in te vullen of een mailtje te beantwoorden. Hoe makkelijk is het dan om even te vragen aan een partner of die het kan doen, of een dochter of zoon. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?"

Blij met taalpunt

Martine: "Ik ben blij dat we in Twenterand het Taalpunt hebben wat kan helpen. Niet op de manier zoals school, maar op een manier dat het 'gewoon' kan zijn. Een manier waarop je denkt: 'ik ben niet dom', 'ik kan dat best zelf', 'ik hoef niet meer te vragen om hulp'". Wil je meer weten over het Taalpunt? Neem dan contact op met Dianne Companje via 06-21612881 of d.companje@bibliotheektwenterand.nl.