Twenterand

Wat gebeurt er met de Ontmoetingskerk?

Door de redactie

Het is vijf voor twaalf wat betreft de beslissing of de Ontmoetingskerk aan de Schout Doddestraat in Vriezenveen plaats moet maken voor woningbouw. Of dat er besloten wordt van het gebouw een multifunctioneel cultureel centrum te maken. Die vijf minuten betekenen voor de ‘actievoerders’ Jan Bladder en Marina Arbouw dat er nog een poging kan worden gedaan om het gebouw toch nog een nieuw leven te verschaffen, door hier een toegankelijk, laagdrempelig dorpshuis van te maken.

Alle ingrediënten daarvoor zijn aanwezig. Het gebouw bezit voldoende ruimtes om vergaderzalen aan te bieden in de gemeenschap. Vergaderzalen die zeer schaars zijn in Vriezenveen en met creativiteit gezocht moeten worden. Ruimtes om bijvoorbeeld muzieklessen te geven, een repair-cafe starten, een hoekje waar de VVV Vriezenveen gepromoot kan worden, verschillende cursussen …. Dit zijn maar een paar opties die Bladder en Arbouw voor ogen hebben. “Want we denken ook aan de jongeren hier in Vriezenveen, die op dit moment helemaal geen plek meer hebben nu Het Mozaïek ook afgebroken is. Samen komen kan nu alleen maar meer op bijvoorbeeld hangplekken”, aldus Jan Bladder.

Petitie

Hij heeft een petitie geplaatst op facebook voor behoud Ontmoetingskerk om er een ontmoetingsplaats voor iedereen van te maken. “Misschien dat het aantal tekenaars niet heel veel zijn, 68, maar de petitie is alleen maar geplaatst op facebook. En het grootste gedeelte van de inwoners van Vriezenveen heeft geen account. Maar als je de bijgeschreven reacties ziet, dan is het ons wel duidelijk dat we niet voor niets strijden om er een dorpshuis van te maken”.

Bilbiotheek krijgt dan ook een plek

Marina Arbouw ziet het helemaal zitten om ook de bibliotheek, die al jaren volgens de gemeente naar een andere plek moet verhuizen, hier eveneens onder te brengen. Ze noemt dan gelijk een koffieplek met een paar gezellige zitjes voor de bezoekers. “Want dat dit er niet echt is hoor ik wel eens van oudere mensen en dat kun je dan gelijk ook inrichten daar”. Op de opengevallen plek aan de Jonkerlaan waar de bibliotheek nu staat kan er dan verdere woningbouw gerealiseerd worden, oppert zij.

Geschikt als concertzaal

Wat betreft de kerkruimte van de Ontmoetingskerk, die bekend staat om zijn goede akoestiek en vorm, is ze duidelijk: “Cultureel gezien kun je daar heel veel mee. De kerkzaal is heel erg geschikt als concertzaal dankzij de goede akoestiek. Het orgel en de vleugel kunnen dan namelijk ook worden behouden. We hebben verschillende cultuurplekken in Vriezenveen, zoals CCK2, de Peddemorsboerderij en het Historisch Museum. Mooie locaties, waar de specifieke evenementen goed tot zijn recht komen en dat moet blijvend gestimuleerd worden. Met ‘De Ontmoeting’ als Cultureel Centrum zou je de verbinding met deze locaties dan in een systeem goed op kunnen starten”.

Door de kerkruimte te behouden als concertzaal zien Bladder en Arbouw het als een bijkomend voordeel dat de kerkelijke gemeenschap, die hier de diensten al 40 jaar bezoekt, gewoon kan blijven op deze plek. Op dit moment wordt er gezocht naar een ruimte om kerkdiensten te houden. ‘De Ontmoeting’ moet dan ook een plek worden voor alle gezindten en gedachten, waar veel soorten van cultuur kan plaatshebben. Het ligt gunstig gelegen in het midden van het dorp en beschikt over een groot aantal parkeerplaatsen rondom, is hun mening.

Ontzettend jammer

Vijf voor twaalf en de klok gaat snel. Ontzettend jammer, is de opinie van inmiddels velen als dit gebouw ten prooi moet vallen aan woningbouw. Bladder en Arbouw stellen dat Vroomshoop haar Punt heeft en Westerhaar haar Klaampe. “Vriezenveen heeft niets. We hadden destijds de Hulle en velen hebben daar goede herinneringen aan. Maar ook dát gebouw moest wijken voor woningbouw. En we hebben er nooit meer iets voor terug gehad”, zegt Marina Arbouw spijtig. “Laten we hopen dat er op gemeentelijk niveau ook nagedacht wordt hierover”.