Twenterand

Wandelen langs bijzondere Hammer bomen

Door de redactie

Den Ham is er klaar voor: op zaterdag 20 april wordt in het brinkdorp de HammerBomenroute geopend. Vorige week werden er nog bordjes vernield, beklad en ontvreemd, maar die tegenslag is overwonnen. De bordjes zijn schoongemaakt of vervangen, waardoor de route op Stille Zaterdag volgens planning in gebruik genomen kan worden.

De HammerBomenroute is een gemarkeerde wandelroute die op alle dagen in het jaar te wandelen is, alleen of in groepsverband. De route is vier kilometer lang en leidt, deels over zandpaden langs diverse bijzondere bomen. Plaquettes bij de bomen verstrekken informatie en leuke wetenswaardigheden over deze bomen. Dankzij een QR-code op de bordjes kan met smartphone of tablet nog meer informatie worden opgeroepen. Ook staan er banken lang de route om in alle rust te genieten van de bomen en hun omgeving.

"De route kon worden gerealiseerd met hulp van het IVN. De afdeling Den Ham-Vroomshoop is helaas opgeheven, maar met het geld dat nog in kas zat is deze route gerealiseerd. Noem het een nalatenschap van de plaatselijke IVN-afdeling", zegt Henk Nieuwerth die de route heeft ontworpen en uitgezet. Zelf was hij voor de gemeente (eerst Den Ham, later Twenterand) jarenlang medeverantwoordelijk voor het groenbeheer. Hij weet dus waarover hij het heeft als bomen ter sprake komen.

Groene Long

De Bomenroute begint bij het Middendorpshuis in het centrum van Den Ham, maar al na enkele tientallen meters staat de wandelaar midden in de natuur van de 'Groene Long'. Waar eens de tuin van het voormalige gemeentehuis was, is een stukje oorspronkelijk kleinschalig landschap hersteld. Een prachtige plek die ¿ ten onrechte ¿ bij weinig mensen buiten Den Ham bekend is. Het is ook de plek waar verschillende informatiebordjes waren beklad. Eén bordje is er zelfs zo erg aan toe dat herstel niet meer mogelijk is. "Op deze plek staat de enige haagbeuk van Den Ham, maar het bordje dat hier stond is helemaal zwart gemaakt. Daar kunnen we niets meer mee. Gelukkig hebben we de beide andere bordjes in de Groene Long kunnen herstellen", zegt Nieuwerth.

Na de Groene Long leidt de route naar de oude Algemene Begraafplaats aan de Molenstraat en vervolgens over de es, met de oude Joodse begraafplaats, weer terug naar het centrum. Als wandelaar ben je, inclusief tijd voor het lezen van de informatie en QR-codes, tenminste vijf kwartier onderweg.

Bezinningswandelingen

De Bomenroute is de tweede in de reeks van HammerBezinningswandelingen. De werkgroep Stille Momenten organiseert in de 40 dagentijd op zes vrijdagavonden en Witte Donderdag een Stil Moment waarbij mensen samenkomen in een moment van bezinning. De bezinningswandelingen waren hier een logisch uitvloeisel van en de Bomenroute is daar weer een vervolg op. Naast IVN en Stille Momenten werkte ook Twenterand Tourist Informatie mee aan de realisatie van de route. Hier is ook een gratis routebeschrijving inclusief beeldmateriaal van de omgeving van de wandeling beschikbaar.

Meelopen bij de opening

De officiële opening van de route vindt plaats op Stille Zaterdag om 15.00 uur bij het Middendorpshuis aan de Brink. Henk Nieuwerth en mede-initiatiefnemer Gerrit Kuiper overhandigen dan de routebeschrijving aan de aanwezigen, waarna de route in gezamenlijkheid wordt gelopen. Iedereen kan en mag meelopen.