Twenterand

Vroomshoop herdenkt en viert 75 jaar vrijheid alsnog

Door de redactie

Tekstschrijver Hans Nieboer van het 4 mei comité Vroomshoop en vormgever John Mulder van het Buro Kordaat hebben hun klus geklaard met de Memory Route Vroomshoop 1945-1945. De informatietableaus van 30 markante locaties uit de Tweede Wereldoorlog waren al klaar. Er wordt op het Vredesplein gestart met de bezienswaardige route en als finish fungeert Het Punt in Vroomshoop. De Memory Route kan vanaf 5 april tot en met 5 mei 2021 afgelegd worden en vertelt in doorleefde verhalen en unieke foto's in feite het totale verhaal over Vroomshoop in oorlogstijd en tijdens de bevrijding op 5 april 1945.

Wat nog restte was de achtergrondinformatie, een verdiepingsslag, die via de QR-code op de mobiel, die vanaf 5 april 2021 terug te vinden is op de website www.4meicomite-vroomshoop.nl Oorspronkelijk zou deze Memory Route op 5 april van dit jaar van start gaan ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Enkele onderdelen van het projectplan zijn overigens eerder dit jaar al uitgevoerd, zoals het verbeelden van vrede en vrijheid door leerlingen van scholen, de bevrijdingsvlaggen en een speciale bevrijdingskrant uit april 1945, die huis aan huis is verspreid.

Vanaf 5 april 1945 tot en met 5 mei 2021 is een aantrekkelijk activiteitenprogramma opgesteld door het 4 mei comité Vroomshoop in het kader van 75 + 1 jaar vrijheid in de hoop dat de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus dan tot het verleden behoren. Zo is er naast de Memory Route op vrijdagavond 9 april 2021 een speciale thema-avond over vrede en vrijheid in Het Punt, geleid door Marga Kool, waarbij pianist en componist Gezinus Veldman de muzikale leiding heeft. Het 4 mei comité Vroomshoop houdt tevens een expositie over vrede en vrijheid in Het Punt.

Bij de speciale bevrijdingsdienst op zondagavond 11 april 2021 in kerkelijk centrum Het Anker, in die kerk gebeurde dat ook begin april 1945, werkt het christelijke mannenkoor Vroomshoop onder leiding van dirigent Gezinus Veldman mee. De bevrijdingsdienst wordt geleid door de plaatselijk predikant ds. J.A. Droogendijk. Jan Labrijn bespeelt het kerkorgel, net als z'n vader Pieter Labrijn begin april 1945 deed en de kopergroep van De Harmonie Vroomshoop verleent haar muzikale medewerking.

De jaarlijkse herdenking van de gevallenen wordt op dinsdagavond 4 mi 2021 op het Vredesplein gehouden. Een dag later, op 5 mei 2021, barst in en bij Het Punt een groot bevrijdingsfeest los voor jong en oud met een gratis bevrijdingsontbijt. Estafettelopers van de loopgroep De Zandstuve brengen dan het bevrijdingsvuur vanaf Wageningen naar Vroomshoop, dat op een speciale schaal wordt ontstoken.