Twenterand

Vriezenveen, 650 jaar een vooruitblik

Door de redactie

In principe is bijna iedereen geneigd bij zo'n jubileum als het bestaan van een dorp 650 jaar terug te kijken. Ik vind het juist interessant om op dit tijdstip eens te dagdromen over hoe het er in Vriezenveen over vijftig jaar zou uitzien, in 2069 dus. Laten we een paar onderwerpen bekijken, bijvoorbeeld de medische toestand en de algemene toestand van de mens.

Door technologische vooruitgang zal iedereen een geavanceerd vest met microchips en sensoren dragen waarmee onze gezondheidstoestand op afstand door experts in de gaten kan worden gehouden. In het komende decennium mogen we een geleidelijke overgang verwachten van het internet naar het 'brainnet'. In dit mentale netwerk zullen gedachten, emoties, gevoelens en herinneringen rechtstreeks kunnen worden doorgestuurd over de hele wereld.

Wetenschappers zijn in staat om ons brein aan een computer te koppelen en gedachten en herinneringen te decoderen.

Andere technieken die mensen ten dienste staan: uitvinders en computerwetenschappers voorspellen dat 3D-printers tegen 2050 spotgoedkoop kleren zullen printen. Mensen zullen hun geld uitgeven aan downloadbare designs van de populaire modeontwerpers, net als we vandaag betalen voor e-books, muziek en films. Met dank aan gemodificeerde stamcellen van patiënten zelf, zullen 3D-printers moeiteloos menselijk organen kunnen creëren. Resultaat, een onuitputbare voorraad organen zonder afstotingsgevaar. Organen zoals het hart zullen na een hartinfarct hersteld kunnen worden met geherprogrameerde stamcellen. Heel wat ouderdomsziekten zullen geen kans meer krijgen door bijvoorbeeld het deactiveren van kankercellen.

Een ander onderwerp, het vervoer: tegen die tijd zijn zelfrijdende auto's de standaard geworden en rijden we dus echt niet meer zelf. Kinderen zullen het over vijftig jaar ronduit debiel vinden dat we nu rustig met 150 km/uur over de snelweg tussen de andere auto's jakkeren.

Over 25 tot 50 jaar is het spreken van dialect voltooid verleden tijd, In de nieuwbouwwijken waar veel import woont, wordt het Vriezenveens niet meer gesproken. Dat gebeurt hooguit nog door de jeugd die aan de Dorpsstraat opgroeit in het authentieke Vriezenveen, Mooi want ik vind Vjeans spreken en toonbeeld van het zelfbewustzijn van de Vriezenvener.

Op vrijdag 13 september zullen 175 kinderen een fantasieën, die ze op papier hebben gezet toevertrouwen aan de aarde in een koker voor het Historisch Museum. Over 50 jaar zullen we weten of en welke voorspellingen zijn uitgekomen. Heel veel Vriezenveners zullen dat dan niet meer kunnen toetsen, ik zeker niet, maar ik denk dat de kinderen en helemaal niet zo verbaasd over zullen zijn. De ontwikkelingen gingen de afgelopen 50 jaar ook langzaam en dat zal niet anders zijn in de komende 50 jaar Ik wens u allen in het "hier en nu" een prachtig feest om het feit te vieren dat Vriezenveen 650 jaar bestaat, op naar de komende 50 jaar.

Door Jan Bladder