Hardenberg

Vlinderstichting organiseert vlindertelling in tuinen

Door de redactie

Het gaat slecht met de vlinders. In Nederland vinden ze nog maar weinig bloeiende bloemen. Gelukkig hebben veel mensen bloemen in hun tuin. De Vlinderstichting wil graag weten hoeveel vlinders daar gebruik van maken en roept iedereen op tussen zaterdag 6 juli en 28 juli mee te tellen in de tuin.

Dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. Door vlinders te tellen, kun je dus meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Iedereen die van vlinders houdt kan tijdens de tuinvlindertelling dus bijdragen aan die kennis.

Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of op www.vlindermee.nl. Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen.

Effecten van de droogte in Overijssel

De zomer van 2018 was extreem warm en droog. En dat was te zien aan de aantallen vlinders. Het waren er veel minder dan normaal. Veel voedselplanten waren verdroogd. In Overijssel werden bijna vierduizend vlinders geteld. Dat waren vooral veel koolwitjes, die goed tegen hitte kunnen. De atalanta, de dagpauwoog en de kleine vos waren nagenoeg afwezig; in het noorden en noordwesten van het land werden ze wel meer geteld. Een nieuwkomer in Overijssel was in 2018 de buxusmot.

Waarom gaat het slecht met vlinders?

Insecten sterven in rap tempo uit, en ook vlinders zien we veel minder dan 25 jaar geleden. Dat komt vooral doordat hun leefgebied verdwijnt. Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten en ook rupsen hebben wilde planten nodig. Maar bloemenweides zijn verdwenen: bebouwd, betegeld of platgemaaid. Voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. En ook het gebruik van gif is desastreus voor deze vrolijke vliegers.

Maak de tuin vlinderklaar!

Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders. Wat moet je doen om vlinders naar je tuin te lokken? Plant nectarrijke bloemen voor vlinders; zorg voor voedselplanten voor rupsen; gebruik geen gif. Kijk voor meer informatie en tuintips op www.vlindermee.nl.