Twenterand

Verhalenpicknick aan de Sluis

Door de redactie

Achttien enthousiaste leerlingen van groep 5 en 6 van de Willibrordusschool kwamen afgelopen week naar de verhalenpicknick bij Sluis V aan het Zwolsekanaal te Vroomshoop, op initiatief van John de Vries en Thea Kroese, beiden bestuurslid van de Stichting Levend Vroomshoop. Thea Kroese had eerst op school samen met de kinderen het lunchpakket klaargemaakt. Alles werd verpakt in een rode zakdoek met daarin ook een verhaal, waarom er bijvoorbeeld krenten in geboortebrood zitten, of hoe ontdekt is dat je kaas kunt maken.

Na aankomst bij het monument 'De Oorsprong' op de Sluis nam John de Vries de leerlingen mee in een spannend verhaal over het ontstaan van Vroomshoop, het graven met de schop, het harde leven. Hij liet ze meevaren op de turfschepen over de kanalen en wijken.

Thea vertelde haar droom over hoe de kinderen er vroeger uitzagen, hoe ze leefden en hoe verhalen vertellen de enige manier was om kennis door te geven. Voor deze kinderen onvoorstelbaar. Er waren dus geen kranten, smartphones, geen tv, enz. Best goed om je dat eens te realiseren. Vol aandacht luisterden de jongens en meisjes naar de sage van de jager die ooit hier zou hebben gewoond en ook zijn steentje bijdroeg aan een betere leefwereld in ons dorp.

Na samen te hebben gegeten van de lunchgerechten (o.a. echte boekweitpannenkoeken zoals de kanaalgravers ze vroeger ook aten) wandelde John al vertellend rond met de kinderen langs het infobord en de imposante sluisdeuren. Zwaaiend met het appeltje in de hand namen ze vervolgens afscheid van een onvergetelijke geschiedenisles over het eigen dorp.