Twenterand

Uitreiking werkboek 'overLeven' in week van respect

Door de redactie

Ruim een half jaar later dan gepland vindt het dan toch plaats: twee leerlingen van de Oranjeschool in Vroomshoop krijgen het werkboek 'overLeven' uitgereikt.

Het was allemaal geregeld; in het kader van 75 jaar bevrijding kwam op 2 april 2020 het werkboek 'overLeven' uit. Fotograaf Marijke Talen en schrijfster Angelique Dekker zouden het gratis uit mogen delen aan de leerlingen van groep 6, 7 en 8 van alle basisscholen in Twenterand. Daarnaast zouden ze tien keer de bijbehorende presentatie geven.

Maar toen kwam corona

Één van de schoolbezoeken was in gang gezet door Marleen van Haarst en Tess Bokhove van de Oranjeschool. Zij waren afgelopen februari in Het Punt in Vroomshoop, waar de foto-expositie 'overLeven' met foto's van Joodse overlevenden van De Tweede Wereldoorlog te zien was. Marijke Talen liep daar toevallig ook. "De meisjes waren heel geïnteresseerd in het project", herinnert ze zich. "Ik vroeg in welke groep ze zaten en ik liet het boek 'overLeven' zien met de portretten en verhalen. Ook vertelde ik dat Angelique en ik basisscholen bezoeken. Dat we dan de link leggen tussen de oorlog toen en vooroordelen, buitensluiten, respect nu. Ze gaven meteen aan hun juf, Lumarja Kelder, te vragen of wij ook bij hen in de klas konden komen".

We hadden er veel zin in

Niet alleen de Oranjeschool zou dus afgelopen voorjaar worden bezocht. "We hadden er heel veel zin in", vertelt Angelique. "Het is zo waardevol om kinderen te stimuleren nieuwsgierig te zijn, te laten nadenken, verder te kijken dan wat er op het eerste gezicht lijkt te zijn. Ik koester de opmerkingen, de gesprekken die ontstaan"."'En de reacties achteraf", vult Marijke aan. "'Zoals: 'Mijn opa en oma hadden ook onderduikers in huis' of: 'Is dit koffertje echt meegenomen door een Joods meisje of jongen?' Als ze uit zichzelf zeggen: 'heel erg bedankt namens de hele klas!' ben ik echt gelukkig".

De presentatie is niet alleen geschikt rondom herdenking en bevrijding, maar veel breder in te zetten. "Het is nu de week van respect", noemt Marijke als voorbeeld, "respect is één van de kernwoorden van de presentatie. Ook voor Siegfried van Maagdenburg,een van de Joodse overlevenden uit het boek, is respect heel belangrijk. Hij zat in de oorlog op verschillende plekken in Vroomshoop ondergedoken. Hij heeft het over de achtjes: Jij acht mij, ik acht jou. Dit zegt alles".

Wanneer de dames de scholen weer kunnen bezoeken is de vraag. Ondertussen zitten ze niet stil. Er wordt hard gewerkt aan een digitale versie van de presentatie. Op die manier kunnen ze zich toch tot de leerlingen richten. Niet alleen zij, maar ook onder andere een aantal Joodse overlevenden hebben een persoonlijke boodschap voor de kinderen. Voor informatie kunt u ook terecht op de website

www.mensenleven.org, www.fotografiemarijketalen.nl

Op de foto: Tess Bokhove (links) en Marleen van Haarst (rechts),leerlingen Oranjeschool Vroomshoop, krijgen het werkboek 'overLeven' uitgereikt. Foto: Marijke Talen