Twenterand

Twenterand pakt overlast in natuurterreinen aan

Door de redactie

In natuurterreinen Oude Kerkhof, Bufferzone Fayersheide en Veenschap Knuppelpad in Vriezenveen zijn bezoekers voortaan alleen welkom tussen zonsopkomst en -ondergang. Honden mogen er niet langer loslopen. De gemeente Twenterand heeft deze maatregelen vastgelegd in een handhavingsbesluit om boswachters meer mogelijkheden geven om te handhaven.

Bij de gemeente zijn de afgelopen tijd veel meldingen binnengekomen over bezoekers die voor overlast zorgen. Daarbij gaat het met name om loslopende honden en zwerfafval. Om de natuurterreinen tijdens het volgende broedseizoen daar zoveel mogelijk tegen te beschermen, wordt de toegang tot de terreinen beperk. Bezoekers zijn niet langer welkom tussen zonsondergang en zonsopkomst. Bovendien geldt er voortaan een aanlijnplicht voor honden, zodat die geen schade kunnen toebrengen aan de natuur en de daar levende dieren.

Handhaven

Twenterand heeft beide nieuwe regels vastgelegd in een handhavingsbesluit. Daarmee geeft het de boswachters en andere BOA's de mogelijkheid hier op te handhaven. Voor het gebied golden al andere regels en verboden. Zo zijn gemotoriseerd verkeer en paarden er niet welkom, moeten bezoekers afval en hondenpoep zelf opruimen en zijn activiteiten als kamperen, vuurtje stoken, barbecueën en roken verboden.