Twenterand

Twenterand gaat restafval minder vaak inzamelen

Door de redactie

Als het aan B&W van de gemeente Twenterand ligt, zetten inwoners van die gemeente de 'grijze bak' voor het restafval vanaf medio 2021 nog één keer in de acht weken aan de straat. Volgens het college scheiden de meeste inwoners het afval nu al zo goed dat zij daarmee prima uit de voeten kunnen.

Het college wil hiermee stimuleren dat er nog beter wordt gerecycled en er meer grondstoffen uit het afval kunnen worden teruggewonnen. Wethouder Martha van Abbema heeft afval in de portefeuille: "De inwoners van onze gemeente hebben de afgelopen jaren al aangetoond goed afval te kunnen scheiden en met deze besluiten kunnen we daarin een belangrijke volgende stap zetten met elkaar".

Als blijkt dat inwoners toch niet uitkomen met de inzameling van één keer per acht weken, dan kunnen zij gebruik maken van zogenaamde overloopcontainers, die op verschillende plaatsen in de gemeente kunnen worden geplaatst. Daarnaast krijgen inwoners de mogelijkheid hun kleine restcontainer (140 liter) gratis om te ruilen naar een grotere container (240 liter).

Aanpak #Terugwinnaars

Inwoners van de gemeente Twenterand scheiden hun afval al goed. Toch wordt vaker geconstateerd dat vooral het pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) vervuild is met afval dat niet in de 'oranje bak' thuishoort. Het gaat dan om grote stukken plastic, piepschuim, glas en etensresten. Maar ook in het gft, textiel en oud papier zit steeds vaker ander afval. De aanpak #Terugwinnaars maakt inwoners duidelijk waarom het belangrijk is het restafval goed van de grondstoffen te scheiden. Het laat zien wat met goed gescheiden grondstoffen gedaan kan worden en waarom het zo belangrijk is dat er geen vervuiling tussen zit.

Martha van Abbema benadrukt het belang: "Als een deel van de huishoudens die vervuilde grondstoffen aanbieden, dan kan het zijn dat de hele lading wordt afgekeurd en moet worden verbrand als restafval. Het gaat vaak om enorme hoeveelheden afval, want een vuilniswagen leegt per rit de containers van achthonderd tot duizend huishoudens. Die vervuiling is niet goed voor het milieu, want heel veel grondstoffen gaan verloren. Bovendien kost het ons als gemeente extra geld, want grondstoffen leveren geld op terwijl restafval juist geld kost".

Niet voor midden 2021

De gemeenteraad bespreekt deze voorstellen van het college op 1 of 2 september in een raadsdebat. Op 15 september staat het vervolgens op de agenda voor de raadsvergadering. Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt deze nieuwe manier van afvalinzameling op zijn vroegst midden 2021 ingevoerd. De gemeente Twenterand bereidt de invoering samen met ROVA verder voor. Inwoners worden dan uitgebreid geïnformeerd over de nieuwe wijze van afvalinzameling.