Twenterand

Twenterand begint rechtszaak tegen eigenaren 'purhuis'

Door de redactie

De gemeente Twenterand daagt de familie Keijzer, eigenaren van het zogenoemde purhuis aan de Hofmansweg in Vriezenveen, voor de rechter. De familie liet het huis in 2018 slopen nadat de woning door purisolatie onbewoonbaar was geworden. Het puin is daarna door de gemeente afgevoerd en die wil de kosten daarvan op de eigenaar verhalen. Die weigeren te betalen.

Het dossier kent een lange voorgeschiedenis en leidde zelfs al tot Kamervragen. De familie liet de woning in 2013 isoleren met purschuim, maar na afloop werden alle gezinsleden ziek. Toen drie jaar later duidelijk werd dat dit te maken had met gassen uit het isolatieschuim verliet het jonge gezin de woning en trok het in bij de (groot)ouders. De aannemer die de isolatie had verzorgd erkende fouten te hebben gemaakt, maar desondanks wil de verzekeringsmaatschappij van de aannemer de schade niet vergoeden. Omdat een terugkeer naar de onbewoonbaar geworden woning uitgesloten was, begon een broer van de eigenaar een succesvolle crowdfundingsactie om het gezin weer een toekomst te geven. Tijdens de inzameling liet de familie de woning slopen, maar daarna bleek geen enkele afvalverwerker bereid het puin op te halen. Omdat er nog steeds gassen vrijkwamen, beschouwden zij het puin als chemisch afval.

Vervolgens werden omwonenden ziek van de dampen uit het puin. Zij dienden klachten in bij de gemeente en GGD Twente. De GGD merkte het puin niet aan als een gevaar voor de volksgezondheid, maar droeg de gemeente Twenterand wel op het puin op korte termijn te laten afvoeren. Die sommeerde eerst de bewoners het puin af te laten voeren, maar omdat geen enkele afvalverwerker dat voor de familie wilde doen, werd het puin uiteindelijk toch in opdracht van de gemeente opgeruimd. De kosten daarvan, bijna 62.000 euro, wil de gemeente verhalen op de eigenaren.

Rechtszaken

De familie Keijzer vindt het onredelijk dat zij voor alle kosten opdraaien. Deels omdat ze naar hun mening te weinig tijd kregen het puin zelf op te ruimen. De familie werd op vrijdag gebeld met de boodschap dat het puin voor maandag weg moest zijn. Maar ook omdat de gemeente volgens hen onnodig haast maakte met het opruimen. De GGD merkte het puin immers niet aan als gevaarlijk voor de gezondheid. Wel bood de familie aan een deel van de kosten, 10.000 euro, voor hun rekening te nemen, maar daarmee ging de gemeente niet akkoord. Daarom besloot de familie recentelijk het indienen van de rekening aan te vechten bij de bestuursrechter in Zwolle. Op haar beurt sleept de gemeente nu dus de familie voor de rechter.