Twenterand

Tweede bestaan voor Ontmoetingskerk

Door de redactie

"Waarom de Ontmoetingskerk niet afgebroken moet worden, maar een tweede bestaan moet worden gegund", aldus Marina Arbouw en Jan Bladder.

"De 40 jaar geleden gebouwde Ontmoetingskerk aan de Schout Doddestraat in Vriezenveen moet plaats maken voor woningbouw. Ons idee is hier een dorpshuis van te maken, annex bibliotheek. De gemeente wil de bibliotheek aan de Jonkerlaan al een kleine tien jaar verhuizen naar een andere locatie. Er wordt daarbij zelfs genoemd een ruimte in het gemeentehuis ervoor te creëren. Geen juiste plek is onze mening. Hier past een dienstencentrum, maar geen bibliotheek die warmte moet geven, een verlengde moet zijn in feite van de huiskamer. Aan de Jonkerlaan heeft de bar Sixty5 inmiddels al plaatsgemaakt voor de bouw van een appartementencomplex. Zou de bibliotheek daar afgebroken worden, dan kunnen op die plaats de woningen verder uitgebreid worden. In de jaren 90 moest het Dorpshuis 'De Hulle', aan het Manitobaplein verdwijnen, om plaats te maken voor een seniorenappartement. Ook het postkantoor daarnaast is inmiddels verdwenen en er kwam eveneens woningbouw. Met aan de overkant het verzorgingshuis 'De Vriezenhof' is dit een uitgekiende plek om te wonen voor ouderen. De wens gaat bij deze groepering namelijk altijd uit naar het wonen dicht bij het centrum. Daarom zijn deze woningen zo gewild".

Dorpshuis De Hulle

"De Hulle was laagdrempelig en voor van jong tot oud een bezoekerscentrum met veel activiteiten. In het pand hadden vergaderingen plaats, je kon er een kopje koffie of een biertje drinken aan de bar, verschillende cursussen werden georganiseerd, van tekenles tot jazzballet, de schaakvereniging, modeshows, muziek lessen, het casuïstiek team zetelde hier gezondheidszorg, politie, maatschappelijk werk, enzovoort en noem maar op. Toen de Hulle plaats moest maken voor de bouw van een appartement, is er nooit meer een 'gezellige opvang' elders gemaakt in Vriezenveen. De leegstaande Eben Haezerschool (achter de Ontmoetingskerk) heeft nog een paar jaar gediend voor de bewoners, maar zeer minimaal. Inmiddels is de school eveneens verdwenen een paar jaar geleden, want ook hier is woningbouw gepland"

Waarom is een dorpshuis zo belangrijk?

"Een dorpshuis is een soort van bindmiddel voor een gemeenschap. In de meest kleine dorpjes heb je zo'n bindmiddel, van waaruit heel veel georganiseerd wordt. Voor de schooljeugd en volwassenen. En ouderen! Momenteel wordt er veel aandacht besteed aan de eenzaamheid van ouderen. Zo'n vaak opengesteld dorpshuis is zéker voor ouderen een prachtige manier om er eens in te lopen en een kopje koffie te drinken. En contacten te maken. Al of niet georganiseerd. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom een dorpshuis zo belangrijk kan zijn".

Waarom is de Ontmoetingskerk zo geschikt?

De Ontmoetingskerk zou prachtig verbouwd kunnen worden tot Dorpshuis 'De Ontmoeting'. Dit gebouw is zeer centraal gelegen in de nabijheid van het Gemeentehuis aan het Manitobaplein. Er zijn veel parkeerplaatsen rondom. Voor de bibliotheek is dat een geweldige vooruitgang: momenteel bezit zij slechts drie parkeerplaatsen, waarvan één invalideplaats. Die meestal leeg staat. Je riskeert een forse boete als je 'even' hierop zou parkeren.

Bij die bibliotheek in 'De Ontmoeting' kan een kleine, gezellige koffiehoek komen. Ook voor de andere bezoekers. Meermalen werd dat opgenoemd dat men dit miste: een plekje waar je even gezellig een kopje koffie kunt drinken als je de boeken hebt uitgezocht. Met name de ouderen.

De kerkzaal heeft een uitstekende akoestiek. Bezit een kerkorgel en een vleugel. Dit kan behouden blijven, terwijl de kerkelijke gemeente gewoon de diensten op zon- en feestdagen (Pasen, Pinksteren, Hemelvaartsdag en Kerstmis) door kan laten gaan. (Voorstel was de diensten elders te houden in o.a. de Vriezenhof, CCK2 of in het gemeentehuis).

Wat betreft de begrafenissen zou dit in het gebouw CCK2 gehouden kunnen worden. Hier is ook de aula. Omdat de akoestiek heel goed is, goede licht- en geluid apparatuur, een verhoging en een vleugel (en kerkorgel) bezit, kunnen daar zonder problemen concerten worden gehouden. De Orgel en Muziek Commissie (OMC) heeft meermalen concerten georganiseerd hier, terwijl dit ook samen gebeurd is met Theater Turf. Verdwijnt de kerk dan is dat niet meer mogelijk.

Er kunnen andere culturele voorstellingen worden gehouden die niet echt geschikt zijn voor de andere locaties in Vriezenveen: CCK2, de Peddemorsboerderij en het Historisch Museum. Wel geschikt zijn de specifieke voorstellingen die helemaal op hun plek zijn in deze locaties.

Vanuit 'De Ontmoeting' zou je bovenstaande culturele locaties met elkaar kunnen verbinden en versterken.

De Ontmoeting' is geschikt voor: concertzaal; kerkzaal; bibliotheek; promotie Twenterand (VVV-hoek); diverse cursussen; EHBO-onderricht. N.B.: De EHBO zit al 40 jaar in dit gebouw met haar lessen en wil daar graag blijven; De Kakelclub; Jongerensoos, een jeugdhonk. (In Vriezenveen is niets meer waar de jeugd even 'in kan lopen', samenzijn; Repaircafé; Muzieklessen (in schoolverband, Vriezenveense Harmonie of privé); Vergaderingen. De bovenkamers. N.B.: het is heel moeilijk vergaderruimte te vinden in Vriezenveen. Soms kan het in een caféruimte, maar ook vaak gewoon maar 'rond de keukentafel'. (Zelf geregeld meegemaakt!); Een gezellige ruimte voor ouderen/c.q. eenzame mensen; Een ruimte creëren voor contacten met Buitenlandse mensen die hier zijn komen wonen, met name asielzoekers; Kelderruimtes: voor verkoop van boeken, of andere verkoopmomenten.