Twenterand

Tussen Kunst&Kitsch in Bibliotheek Vriezenveen

Door de redactie

Het was het moment van de waarheid voor veel bezoekers van Bibliotheek Vriezenveen; Is mijn dierbare oude vaas een kostbaar erfstuk of mooi maar zonder waarde. Oftewel, is het Kunst of Kitsch? Zaterdag 14 september waren twee veilingmeesters van het Twents Veilinghuis aanwezig in Bibliotheek Vriezenveen om de meegebrachte schatten van de bezoekers te bekijken en te taxeren.

De belangstelling was groot. Er kwamen ruim 150 bezoekers op af, bepakt met koffers en tassen vol kostbaarheden, zorgvuldig gewikkeld in dekens en bolletjesplastic.

Veilingmeester Leo ten Vergert taxeerde zaken als serviesgoed, glaswerk, beelden, zilverwerk en sieraden. Er kwamen verrassend mooie zaken voorbij; van oude streeksieraden en merklappen tot oude Afrikaanse beelden. De meest verrassende objecten waren een zilveren broodmand van midden vorige eeuw, gedreven en ajour gezaagd en een bijzonder bloedkoralen collier met een groot gouden steekslot.

Maar er waren ook veel objecten die niet de waarde hadden waarop de bezitters hadden gehoopt. Zoals Leo ten Vergert zei: 'Van alle objecten is tachtig procent kitsch, vijftien procent heel aardig en vijf procent is echt bijzonder.'

Veilingmeester Wim Poelman taxeerde schilderijen, tekeningen en grafiek. Ook hij kreeg werken van verschillende tijden en stijlen onder ogen; etsen, litho's, aquarellen, maar vooral veel olieverfschilderijen. Hij vertelde veel over materiaal en techniek van de werken en liet bezoekers een detail van hun schilderij of gravure door een loep bekijken.

Ondanks de soms wat teleurstellende taxaties waren de reacties van de bezoekers heel enthousiast. Veel mensen hadden bijzondere verhalen over de herkomst van hun bezit en over de persoonlijke waarde die het voor hun heeft. En dankzij de kennis van de veilingmeesters weten ze nu ook meer over de achtergrond.

Het was al een zeer geslaagde dag en de opkomst was zo groot, dat een deel van de bezoekers hun kunstwerken niet kon laten taxeren. Daarom wordt eraan gedacht om deze activiteit nog een keer te organiseren. In dat geval wordt dit bekend gemaakt in de pers en op de website van de Bibliotheek www.bibliotheektwenterand.nl.