Twenterand

Theater Turf presenteert een Cultuurcocktail

Door de redactie

In Café-restaurant 'Het Wapen van Vriezenveen' wordt op vrijdag 15 november een cocktail gemixt waarbij auteur Nelleke Noordervliet de avond gaat vullen, samen met stand- up comedian en zanger en gitarist Roel Verburg. Twee uitersten waardoor er een pittige cocktail ontstaat. De Cultuurcocktail 2019 is te consumeren in de bovenzaal van 'Het Wapen van Vriezenveen'. Aanvang 20.00 uur.

Nelleke Noordervliet heeft een lange en belangrijke staat van dienst als schrijfster. Ze heeft vele boeken op haar naam staan en werd inmiddels al gelauwerd met de Multatuli- en de Constantijn Huygensprijs.

Tijdens haar studie Nederlands in Leiden hield de schrijfster zich vooral bezig met studententoneel en cabaret. Na haar kandidaatsexamen begon ze een grillige carrière als bureauredactrice bij een wetenschappelijke uitgeverij, lerares Nederlands en politica. Ze studeerde cum laude af in Utrecht, met als hoofdvak Moderne Letterkunde.

Door haar studie kwam Nelleke Noordervliet in contact met het werk van Multatuli. Diens eerste vrouw Everdine Douwes Dekker-van Wijnbergen koos ze als onderwerp voor haar eerste roman: Tine of de dalen waar het leven woont. Dat debuut verscheen in 1987. Daarna schreef ze vele romans, novellen, verhalen, essays, toneel, een verhalend gedicht, geschiedenis, en columns. Aan de universiteiten van Leiden, Groningen, Delft, Berlijn en Parijs was zij gastschrijver.

Noordervliet is behalve een kundige schrijfster ook een prettige gast die weet hoe ze haar publiek moet onderhouden. "Ik verheug me erop een ingrediënt te zijn in de Vriezenveense cultuurcocktail. Zal ik zelf ook proberen van mijn bijdrage een cocktail te maken? Een vleugje geschiedenis, een scheut humor, een plensje ernst?", is haar reactie op de uitnodiging van Theater Turf. Dat belooft dus een leuke bijdrage te worden.

Ook niet mals is het ingrediënt 'Roel Verburg' in de Cultuurcocktail. Roel zong en speelde vanaf zijn 17de jarenlang in allerlei bandjes (waaronder grapjazz-formatie de 14cms) om in 2000 halverwege zijn studie Cognitieve psychologie aan de VU in Amsterdam als cabaretier het podium te bestijgen, hierbij zichzelf begeleidend op gitaar.

In 2002 werd Roel geselecteerd voor het Leids Cabaret Festival en kort daarna was hij te gast in het VARA-tv-programma Kopspijkers, waar hij demonstreerde ook feilloos achteruit te kunnen praten. Vanaf 2015 is Roel Verburg iedere vrijdagochtend op Radio Veronica te gast bij Jeroen van Inkel met 'Roel op de zingstoel'. Hierin schrijft en zingt hij als programmasluiting onder meer telkens een actueel liedje over iets van de afgelopen week. En dat kan wel eens prikkelend zijn, maar altijd hilarisch. Ongetwijfeld wordt deze avond kort gezegd een unieke mix van cabaret, muziek en literatuur.

Kaarten via de site www.theaterturf.nl , bij de Bibliotheek Twenterand en bij Bruna, aan het Westeinde 25 in Vriezenveen. En natuurlijk aan de zaal. Kaarten kosten tien euro per persoon.