Twenterand

Terugblik op onderwijs in Coronatijd

Door de redactie

De zomervakantie is begonnen. Tijd om met directeur Jenny Valk-van Esch van Christelijke Daltonschool De Maten in Den Ham nog een keer terug te blikken op de laatste maanden van een wel heel bijzonder schooljaar.

Het kwam niet helemaal als verrassing dat premier Rutte op zondagmiddag 15 maart zei dat de scholen dicht gingen. De Maten was dan ook al een klein beetje voorbereid. Die zondagavond heeft het managementteam bij elkaar gezeten om te overleggen over de praktische invulling van het thuisonderwijs. Hoe moest alles geregeld worden? Hoe kregen de leerlingen hun taakbrief en hoe moesten de lesspullen verspreid worden waren bijvoorbeeld onderwerpen die aan bod kwamen.

Leerzame periode

"De afgelopen periode is een hele leerzame periode geweest voor de school", vertelt Jenny. "We moesten heel praktisch aan de slag. Bijvoorbeeld voor elk kind een inlog in Google Classroom maken en digitale leerprogramma's zoals Gynzy versneld introduceren". Tijdens de periode van het thuiswerken bleef de school verbeteringen invoeren om de taken zo makkelijk mogelijk te maken voor de leerlingen, ouders en het personeel. Het scheelde wel dat de leerlingen al gewend waren om te werken met een taakbrief en de juffen waren elke dag op afstand aanwezig tot 14.00 uur. Door alle coronaperikelen heeft Valk wel een andere kijk op het onderwijs gekregen. Zo heeft ze gezien dat digitaal onderwijs heel goed gaat op De Maten, maar ook dat de leerkrachten er echt wel toedoen en dat werken met kleinere klassen goed is voor de leerlingen, maar ook de werkdruk van de leerkrachten kan verlagen. "De afgelopen periode geeft veel stof tot nadenken over hoe onderwijs in de toekomst anders kan", aldus Jenny.

Schooljaar 2020-2021

Op De Maten is er voor gekozen om de leerlingen toch te toetsen. Hierdoor is er een goed beeld ontstaan van waar de leerlingen nu staan en op welke leerdoelen volgend jaar nog extra ingezet moet worden. Alle leerkrachten hebben per klas en per leerling een analyse gemaakt. Ook de leerlingen hebben voor zichzelf een plan gemaakt met doelen waar ze volgend jaar nog extra aan moeten werken. Jenny zegt: "We kunnen wel doen alsof er niks gebeurd is en gewoon doorgaan, maar dat werkt niet. We maken ons overigens geen zorgen en zijn er van overtuigd dat alle leerlingen er wel komen, allemaal op hun eigen manier en op hun eigen tijd".

Groep 8

Wat een raar jaar is het ook geweest voor groep 8. Helaas kon het schoolkamp niet doorgaan en het was ook lang onzeker of er wel een musical zou zijn. Gelukkig werden de coronaregels vanaf 1 juli aangepast en kon groep 8 toch een musical opvoeren. Verdeeld over twee avonden konden de ouders de musical en het afscheid van de basisschoolperiode bijwonen. De school is verwend met twee mooie lachspiegels en een nationale tuinbon.

Trots

"Ik ben eigenlijk heel erg trots", zegt Jenny. "Op de leerlingen, ouders en de leerkrachten. Samen hebben we het over het algemeen heel goed gedaan in een toch wel hele onrustige periode". De school heeft de ouders bedankt met een mooie zonnebloem en een zakje thee genaamd 'Even bijkomen'. "Gelukkig kunnen we deze bijzondere periode positief afsluiten met een soort van eind goed, al goed", aldus de directrice. "Veel leerlingen zijn niet alleen gegroeid in hun leerdoelen, maar ook in zelfstandigheid of andere vaardigheden. De school heeft alle leerlingen in het vizier gehad, de samenwerking met de ouders was heel goed en groep 8 heeft toch een mooi afscheid gehad".

Sylvain